EU stelt maandag sancties in tegen Syrië

De Europese Unie zal maandag opnieuw sancties instellen tegen het regime van de Syrische president Bashar al-Assad. Het bewind van de president houdt zich niet aan het staakt-het-vuren. Dat heeft het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken vandaag bevestigd, meldt persbureau Reuters.

Martine Steenvoort
Beschietingen gisteren in de Syrische stad Homs. Beeld AFP
Beschietingen gisteren in de Syrische stad Homs.Beeld AFP

De nieuwe sancties moeten de export van twee soorten goederen beperken: luxe producten en bepaalde grondstoffen die 'gerecycled kunnen worden voor repressie'.

Overleg Vrienden van Syrië
Gisteren vond een overleg van ministers van Buitenlandse Zaken in Parijs over Syrië plaats. De Franse minister van Buitenlandse Zaken Alain Juppe had zijn Amerikaanse collega Hillary Clinton en 12 andere collega's uitgenodigd, onder meer die van Turkije, Qatar en Saudi-Arabië. Ze maken deel uit van een internationale coalitie die als Vrienden van Syrië bekendstaat.

Juppé zei dat 'enkele honderden' waarnemers in Syrië moeten toezien of het plan van Annan effect sorteert. Clinton riep de VN-Veiligheidsraad op een wereldwijd wapenembargo in te stellen tegen Syrië. Ze ging nog niet zo ver op te roepen tot gewapend ingrijpen, maar zei wel dat het tijd is voor nieuwe zwaardere maatregelen tegen Assad.

Bermbom
Volgens de Syrische staatstelevisie zijn vandaag tien beveiligingswerknemers omgekomen door een bermbom 'afkomstig van terroristen' in Sahm al-Golan, een dorp in het zuiden van Syrië. Het zou om een bom van 100 kilogram gaan.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden