EU-speech Cameron niet in Nederland, maar in Londen

De Britse premier David Cameron zal zijn belangrijke toespraak over zijn visie op de toekomst van de Europese Unie niet in Nederland geven, maar in Londen. Dat heeft een woordvoerder van Downing Street 10 vanmiddag bekendgemaakt.

David Cameron Beeld REUTERS
David CameronBeeld REUTERS

Cameron zal zijn speech woensdag geven. Oorspronkelijk zou de Britse premier afgelopen vrijdag in Amsterdam zijn langverwachte toespraak houden, maar dit werd uitgesteld door de gijzeling in Algerije.

Een reden waarom de speech nu niet meer in Nederland zal worden gehouden gaf de woordvoerder niet, anders dan: 'Woensdagmorgen in Londen past het beste in het schema van de premier'. Met zijn toespraak wil de Britse premier de Europese Unie onder druk zetten een aantal bevoegdheden terug te geven aan Londen.

Onder druk van de eurosceptici binnen zijn partij, de UK Independence Party, de conservatieve pers en een groeiend deel van de Britse bevolking zal de Conservatief een status aparte voor het Verenigd Koninkrijk bepleiten, gekoppeld aan een referendum.

De Britse premier wil zoveel mogelijk macht uit Brussel terughalen naar Whitehall. Op het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken inventariseren ambtenaren welke wetten, verdragen en richtlijnen in aanmerking komen, zoals bijvoorbeeld de arbo-wetgeving, de arbeidstijdenrichtlijn en de milieuregelgeving.

Traditie
Naar de speech van Cameron wordt vooral in Groot-Brittannië al weken uitgekeken. De discussie over de plek van het Verenigd Koninkrijk binnen de Europese Unie woedt daar in alle hevigheid. Cameron heeft altijd gezegd dat hij de Britten binnen de Unie wil houden, mits de Unie verandert. In de toespraak zal hij uit de doeken doen hoe hij dat voor zich ziet. Afgelopen vrijdag werden al delen van de speech vrijgegeven.

Dat Cameron zijn ideeën in het buitenland uit de doeken zou doen, was niet vreemd. Het is inmiddels een traditie dat Britse leiders hun ideeën over de EU in het buitenland verkondigen. Tot nu toe deden ze dat in België, het onofficiële centrum van Europa. Tony Blair sprak in 2000 in Gent, John Major sprak in 1997 in Brussel en Margaret Thatcher koos in 1988 Brugge als podium voor haar kritiek op het Europese project. Met name het optreden van The Iron Lady was memorabel. In een lang betoog ageerde Thatcher tegen het idee van een federaal Europa. 'We hebben niet de grenzen van Groot-Brittannië op een succesvolle manier teruggebracht om ze vervolgens weer op te rekken op een Europees niveau, terwijl een Europese superstaat een nieuwe dominantie vanuit Brussel met zich meebrengt.'

Door de gijzeling in Algerije breekt Cameron nu met die traditie en zal hij woensdagmorgen in Londen spreken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden