EU schort wapenleveranties aan Turkije op en veroordeelt de Turkse militaire operatie

Alle 28 lidstaten van de Europese Unie (EU) leveren voorlopig geen wapens meer aan Turkije die in Syrië kunnen worden ingezet. Ook veroordeelt de EU de Turkse ‘unilaterale militaire actie’ in het noorden van Syrië.

Een Turks legervoertuig rijdt bij de grens Turkije en Syrië. Beeld AFP

Alle ministers van Buitenlandse Zaken hebben daarover in Luxemburg een akkoord bereikt. In de verklaring staat dat Turkije met de aanvallen de stabiliteit en veiligheid in de regio ondermijnt en dat dat zal leiden tot ‘het lijden van burgers’ en een nieuwe vluchtelingenstroom. Ook wordt er gewezen op het risico voor de voortgang van de strijd tegen IS.

Verschrikkelijke beelden

Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken spreekt van een ‘enorme stap vooruit’. Het was volgens hem lang onduidelijk of alle 28 lidstaten op één lijn zouden komen. “We hebben daar veel tijd ingestoken.” Blok sprak ‘afgelopen week, dit weekend en vanochtend’ persoonlijk met allerlei landen om hen ervan te overtuigen.

“Het was vanaf het begin niet duidelijk of de EU het woord ‘veroordeling’ zou willen gebruiken of dat het opschorten van de wapenleveranties zou worden doorgezet,” zegt Blok. Hij wil niet zeggen welke landen aanvankelijk een ander standpunt hadden. “Iedereen heeft de verschrikkelijke beelden gezien. Dat geeft natuurlijk ook het laatste zetje aan landen die deze stap eerder nog niet wilden nemen.”

Turkije lid EU

Blok denkt dat de verklaring van de EU-landen impact heeft in Turkije, dat graag lid van de EU wil worden en daarom ‘gesteld is’ op een goede relatie met de EU-landen. “Erdogan (de Turkse president, red.) zal dit heel vervelend vinden. Er leven bij Turkije ook aspiraties om bij de EU aangesloten te raken. En de Europese Unie heeft eigenlijk nooit een Navo-land veroordeeld.”

Een aantal EU-landen, waaronder Nederland, Duitsland en Frankrijk, hadden hun wapenleveranties al opgeschort zolang Ankara zijn offensief niet stopzet. Blok zegt blij te zijn dat de EU nu heeft afgesproken dezelfde standpunten in te nemen ‘als Nederland afgelopen week al innam’. De EU heeft geen formeel wapenembargo ingesteld, stelt Blok, omdat ‘een hele procedure’ moet worden gevolgd voordat die juridische term gebruikt mag worden. “Het voordeel hiervan is dat het meteen kan ingaan.”

Geen IS-strijders ophalen

De Tweede Kamer pleitte ook voor sancties tegen Turkije. Die komen er vooralsnog niet, benadrukt Blok. ,,Daar zijn opties voor en ik sluit dat in de toekomst niet uit, maar ik tel nu mijn zegeningen.”

Hoewel D66 en de ChristenUnie inmiddels pleiten voor het terughalen van IS-strijders om hen hier te berechten, wil de EU dat niet. Blok: “Er is de afgelopen week steeds overleg geweest met Europese collega’s en steeds met dezelfde uitkomst, die we ook in Nederland al hadden: we gaan geen IS-strijders ophalen.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden