EU regelt muziekrechten op internet

Liedjesschrijvers en muzikanten in de Europese Unie krijgen in de toekomst sneller een vergoeding voor publicatie van hun werk op het internet. Het Europees Parlement stemde vandaag in met nieuwe wetgeving.

eroen van Merwijk trad op tijdens de hommage aan Jan Boerstoel naar aanleiding van diens afscheid als voorzitter van de Buma Stemra in 2006 Beeld ANP
eroen van Merwijk trad op tijdens de hommage aan Jan Boerstoel naar aanleiding van diens afscheid als voorzitter van de Buma Stemra in 2006Beeld ANP

'Terwijl het internet geen grenzen kent, is de onlinemarkt voor muziekdiensten in Europa nog steeds gefragmenteerd. Een grote, geharmoniseerde markt is nog niet volledig van de grond gekomen', staat in het rapport van de Europese Commissie.

De auteursrechten van artiesten via online platforms worden zo beter beschermd. Zo zouden de artiesten hun royalty's niet later dan 9 maanden na het einde van het jaar waarin de producten van de artiest online zijn gebruikt, uitbetaald moeten krijgen.

Spotify
De nieuwe regels maken het ook voor aanbieders van online muziekdiensten zoals Spotify makkelijker. Zij hoeven niet meer in elk EU-land apart een vergunning aanvragen bij een auteursrechtenorganisatie zoals het Nederlandse Buma/Stemra maar kunnen EU-brede vergunningen gaan regelen.

Marietje Schaake, Europarlementariër voor D66 liet eerder al weten achter de nieuwe regelgeving te staan. 'Dit is een belangrijke stap op weg naar een gezamenlijke Europese digitale markt. Eenduidige Europese regelgeving biedt nieuwe mogelijkheden om het potentieel van de Europese markt te benutten, en is tegelijkertijd een voorwaarde voor een eerlijke vergoeding voor muzikanten en componisten', aldus Schaake tegen Tweakers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden