EU-parlement wil opsplitsing van zoekmachines als Google

Het Europees Parlement wil dat zoekmachines, zoals Google, zich gaan opsplitsen om hun dominantie te breken. Een resolutie met die tekst werd vandaag aangenomen. Met de resolutie doet het parlement een oproep aan de Commissie om met een wetsvoorstel te komen.

Redactie
Een mobiele telefoon met Google in het Europees Parlement. Beeld EPA
Een mobiele telefoon met Google in het Europees Parlement.Beeld EPA

Of Brussel dat gaat doen, is echter nog maar de vraag. In de aangenomen tekst staat: 'Het Europees Parlement vraagt de Commissie om wetsvoorstellen in overweging te nemen voor de ontvlechting van zoekmachines van andere commerciële diensten.' De parlementariërs zien dit als één van de manieren om de concurrentie in de digitale markt te vergroten en de machtsposities van enkele bedrijven te doorbreken. Google wordt niet specifiek genoemd in de tekst.

De nieuwe Europese Commissie onder leiding van Jean-Claude Juncker overleefde vandaag een eerste motie van wantrouwen. Een zeer ruime meerderheid stemde tegen de motie. Van de 650 uitgebrachte stemmen waren 461 tegen de motie, 101 voor. Een groep van 88 parlementariërs van onder meer de conservatieve fractie (ECR), met daarin de ChristenUnie en SGP, onthield zich van stemming.

De eurokritische fractie Europa van Vrijheid en Directe Democratie (EVDD) had de motie ingediend. Hierin zit onder andere de Britse UKIP-partij van Nigel Farage en de Italiaanse Vijf Sterren Beweging van Beppe Grillo. De indieners, gesteund door onder andere de PVV, protesteerden met de motie tegen de rol van Juncker als oud-premier van Luxemburg bij omstreden belastingdeals met multinationals. De commissie-Juncker is sinds 1 november aan het werk.

undefined

Leden van het Europees Parlement vandaag tijdens de stemming over de motie van wantrouwen tegen de nieuwe Europese Commissie. Beeld afp
Leden van het Europees Parlement vandaag tijdens de stemming over de motie van wantrouwen tegen de nieuwe Europese Commissie.Beeld afp

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden