EU-parlement stemt voor moderner auteursrecht

Grote internetplatforms als YouTube, Facebook en Instagram moeten vergoedingen gaan afdragen over auteursrechtelijk beschermde filmpjes, foto's of muziek die gebruikers uploaden.

Paul McCartney is één van de prominente voorstanders van de wijziging.Beeld anp

Ook voor uitgevers gloren meer inkomsten. Internetsites als Google News die een deel van een nieuwsbericht online zetten moeten daar een vergoeding voor neertellen, door sommigen linkbelasting genoemd.

Het Europees Parlement stemde woensdag voor een aanpassing van het auteursrecht aan het digitale tijdperk (438 tegen 226). De onderhandelingen met de lidstaten over de uiteindelijke wetstekst kunnen nu beginnen. De Europese Commissie hoopt dat die nog dit jaar worden afgerond.

De platforms moeten ervoor zorgen dat materiaal waarvoor geen toestemming of licentie is verleend wordt verwijderd, via een 'uploadfilter'. De internetreuzen hadden hier intensief tegen gelobbyd. Tegenstanders zien de maatregel als censuur en een inperking van de internetvrijheid.

Voorstanders, onder wie ex-Beatle Paul McCartney en een lange reeks andere muzikanten en creatievelingen, wijzen juist op het belang van betere vergoedingen voor rechthebbenden. Hun belangenorganisaties reageren opgetogen, evenals die van uitgevers.

'Zwarte dag'
Europarlementariër Marietje Schaake (D66) noemt de uitkomst 'dramatisch'. Zij is mordicus tegen een 'censuurfilter'. "Alleen de gevestigde belangen in de muziek- en filmindustrie winnen.'' Anne-Marie Mineur (SP) sprak van een zwarte dag. Esther de Lange (CDA) is wel tevreden. "We plegen op dit moment roofbouw op onze media door ze geen perspectief te bieden op een eerlijke prijs voor hun werk.''

De Europese consumentenkoepel BEUC vreest dat mensen die zelf filmpjes, muziek of afbeeldingen van bestaand materiaal in elkaar knutselen de klos zijn, omdat hun creaties niet door het filter heen zouden komen. Het parlement zou deze 'vrijheid van expressie' om zeep helpen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden