EU over opmerkingen Bleker: wij kunnen wel degelijk ingrijpen

De Europese Commissie kan wel degelijk eerder ingrijpen bij een Europees land en niet alleen achteraf, bijvoorbeeld bij natuurcompensatie. Een woordvoerster van Europees commissaris Janez Potocnik (Milieu) pareerde vandaag de visie van staatssecretaris Henk Bleker (Natuur) dat Brussel zich niet dient te bemoeien met de manier waarop Nederland aan natuurherstel doet, maar alleen achteraf de inspanningen kan beoordelen.

Redactie
Protest tegen het mogelijk ontpolderen van de Hertogin Hedwige Polder in Zeeuws Vlaanderen, afgelopen april. Beeld ANP
Protest tegen het mogelijk ontpolderen van de Hertogin Hedwige Polder in Zeeuws Vlaanderen, afgelopen april.Beeld ANP

Bleker uitte zijn visie in een formele reactie op de procedure die de Commissie 2 maanden geleden aankondigde tegen Nederland over de Hedwigepolder. Al jaren is er discussie over het al dan niet onder water zetten van deze polder voor natuurcompensatie bij het uitdiepen van de Westerschelde. Brussel meent dat Nederland verplichtingen niet is nagekomen.

'Als wij twijfelen of een lidstaat zich houdt aan Europese regels, dan kunnen wij direct ingrijpen. Dat wordt ook van ons verwacht', aldus de zegsvrouw, die bevestigde dat het formele antwoord van Nederland ontvangen is.

Het schrijven wordt nu bestudeerd, voordat een beslissing valt over de volgende stap is, aldus de woordvoerster. Wanneer die komt is, is niet bekend. Gezien de vakantieperiode zal dit niet voor september zijn, zo is de verwachting in Brussel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden