'EU moet hulp Hoorn van Afrika beter coördineren'

De Europese Unie moet de hulp in de Hoorn van Afrika beter gaan coördineren, om daarmee meer resultaten te boeken. Dat zei staatssecretaris Ben Knapen (Ontwikkelingssamenwerking) vandaag na een overleg in Den Haag met eurocommissaris Andris Piebalgs.

ANP/Redactie
Somalische vrouwen staan in de rij voor eten. Beeld epa
Somalische vrouwen staan in de rij voor eten.Beeld epa

Na het uitbreken van de hongersnood zijn veel landen en hulporganisaties direct gaan helpen zonder dat daarin een duidelijke gezamenlijke lijn zat. Nu wordt het tijd om die inzet meer te gaan stroomlijnen, om 'kluitjesvoetbal' te voorkomen, aldus Knapen. In totaal geeft de EU jaarlijks ongeveer 300 miljoen euro uit aan hulp aan Somalië.

Ook Piebalgs (Ontwikkelingssamenwerking) erkent de noodzaak om beter samen te gaan werken. Hij stelt dat alle puzzelstukjes, zoals het bestrijden van honger, piraterij en terrorisme en het opbouwen van een nieuw bestuur, op hun plek moeten vallen om te kunnen slagen.

Geen contact
Knapen sprak tijdens een recente reis naar Somalië met mensen die aan den lijve het gebrek aan samenwerking hebben ervaren. Zo vertelde de door de EU betaalde bevelhebber van de Amison-missie van de Afrikaanse Unie aan Knapen dat hij op een heldere dag de schepen van de Europese anti-piraterijmissie Atalanta kan zien varen, maar geen contact heeft met die missie.

Knapen denkt dat het mogelijk is om de hulp beter te coördineren. De staatssecretaris zou bijvoorbeeld graag zien dat de EU een speciale afgevaardigde aanwijst voor Somalië.

Vliegveld bruikbaar
Ook biedt de situatie in Somalië zelf mogelijkheden. 'Voor het eerst in jaren is 90 procent van hoofdstad Mogadishu in handen van Amison', zegt hij. 'En het vliegveld is bruikbaar, dus we kunnen mensen bereiken. Van die mogelijkheden moeten we gebruik maken.'

Nederland heeft 25 miljoen euro uitgetrokken voor de strijd tegen de honger in de Hoorn van Afrika. Daarnaast wordt 155 miljoen euro via internationale organisaties verspreid.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden