'EU moet Hirsi Ali beveiligen'

BRUSSEL - Mensen die in één EU-land omwille van hun mening worden bedreigd, zoals Ayaan Hirsi Ali, moeten in álle EU-lidstaten op politiebeveiliging kunnen rekenen.Die beveiliging moet dan uitgevoerd én betaald worden door het land waar de bedreigde zich bevindt. Dat zegt Europees commissaris voor justitie Franco Frattini. ''Als één lidstaat vindt dat iemand beveiligd moet worden, dan moeten de andere landen dat overnemen.''

De EU-ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie hebben gisteren in Brussel afspraken gemaakt over de internationale beveiliging van mensen als Hirsi Ali, Geert Wilders of de Deense cartoonist Kurt Westergaard, die vanwege hun kritiek op de islam worden bedreigd. Justitieminister Ernst Hirsch-Ballin stelde de zaak aan de orde ''omdat het van belang is dat wij elkaar goed informeren''. Lidstaten gaan elkaar informatie over bedreiging tegen personen doorgeven, zodat maatregelen genomen kunnen worden als zo'n bedreigde op reis gaat.

Hirsch-Ballin zei dat zijn collega's het daarmee eens waren, maar volgens Frattini gaat de afspraak verder dan informatieuitwisseling. ''Als iemand in één EU-land beveiligd moet worden, dan ook in een ander land.'' De lidstaten moeten de inschatting van het gevaar overnemen, zoals die door de politiediensten van het thuisland van de betrokkene is gemaakt. ''Dat is een kwestie van wederzijds vertrouwen. Als de Nederlandse politie zegt: Hirsi Ali moet worden beveiligd en zij gaat naar Rome, dan moet de Italiaanse politie de beveiliging overnemen.''

Van een bindende afspraak tussen de lidstaten is overigens geen sprake. Volgens Frattini gaat het om een 'politiek akkoord'. ''Maar daar hebben we ook geen wet voor nodig. Als we een wet zouden moeten maken om het recht op leven van bedreigde personen te garanderen, dan zijn we pas ver van huis.'' De politiediensten van alle lidstaten gaan in elk geval gegevens over bedreigde personen uitwisselen.

Minister Hirsch-Ballin zei dat hij van zijn Europese collega's ook 'informatieve én bezorgde' vragen heeft gekregen over de aangekondigde anti-islamfilm van Geert Wilders. Hij heeft uitgelegd wat het standpunt van de Nederlandse regering hierover is. ''We hebben duidelijk gemaakt waar Nederland voor staat.'' De minister heeft er echter ook op gewezen dat het gaat om een film die nog niemand gezien heeft en waarvan de inhoud onbekend is. (GPD)

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden