Update

EU-lidstaten gaan voertuigen richting Syrië controleren op wapens

De Europese Unie heeft het wapenembargo tegen Syrië aangescherpt. De lidstaten gaan voortaan schepen of vliegtuigen controleren waarvan wordt vermoedt dat ze wapens naar Syrië smokkelen.

Beschadigde gebouwen bij de grensovergang van Bab al-Salam met Turkije Beeld afp

Dat hebben de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU maandag op een vergadering in Brussel besloten. Met het verscherpte wapenembargo wil de EU het regime van president Bashar al-Assad verder onder druk zetten. De EU wil zo veel mogelijk voorkomen dat de machthebbers wapens inzetten om de oppositie te onderdrukken.
Daarnaast hebben de ministers 26 handlangers van Assad op een zwarte lijst geplaatst. Zij mogen de unie niet meer in en hun Europese tegoeden worden bevroren. Dat laatste geldt ook voor drie bedrijven. Daardoor staan inmiddels ruim 150 personen en ruim 50 instanties op de lijst.

Volgens minister Uri Rosenthal wordt de speelruimte voor het Assad-regime en degenen die hem steunen alsmaar kleiner. Hij zegt te blijven streven naar verdere aanscherping van de sancties om ervoor te zorgen dat het geweld stopt en Assad opstapt.

'Het lijkt erop dat het eindspel is begonnen', aldus Rosenthal over de situatie in Syrië, die hij een burgeroorlog noemde. 'De oppositie verzet zich onverkort tegen de machthebbers. En geleidelijk begint het regime zelf barsten te vertonen'.

Maar de bewindsman sloot niet uit dat de eindfase nog heel lang kan gaan duren: 'Maar het is niet de vraag óf Assad opstapt, maar wanneer.'

Rosenthal hoopt dan ook dat landen buiten de EU zich aansluiten bij de sancties tegen Syrië. Ook willen hij en zijn EU-collega's de verdeelde oppositie binnen en buiten Syrië zo veel mogelijk verenigen om te komen tot een overgangsregering. Het is de bedoeling het regime te isoleren en af te knijpen zodat het implodeert, aldus de minister.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden