EU koppelt sancties tegen Rusland aan naleven bestand

De Europese sancties tegen Rusland worden gekoppeld aan het vredesakkoord voor het oosten van Oekraïne. Dat betekent dat de economische strafmaatregelen zolang kunnen duren totdat het akkoord volledig wordt nageleefd. Dat hebben de Europese leiders vandaag in Brussel besloten.

Premier Rutte vandaag tijdens de Europese top in Brussel.Beeld anp

'We moeten onze sancties handhaven tot het akkoord volledig is uitgevoerd', aldus Europees president Donald Tusk na afloop van de bijeenkomst. Premier Rutte sprak van 'voorzichtige positieve ontwikkelingen' in Oost-Oekraïne. 'Maar er is nog een lange weg te gaan en daarom moeten we de druk op Rusland en de separatisten handhaven', zei hij.

Mocht de situatie verslechteren, blijft de optie voor extra maatregelen nadrukkelijk aanwezig, aldus Rutte. Volgens hem is de EU bereid de sancties te versoepelen, 'mocht het daar ineens Zwitserland worden'.

De Europese Unie had de zware sancties eind juli vorig jaar afgekondigd wegens de aanhoudende Russische steun aan de pro-Russische opstandelingen in Oost-Oekraïne. Het besluit volgde kort na het drama met de Boeing 777 van Malaysia Airlines (vlucht MH17), die boven het conflictgebied werd neergehaald.

De sancties waren voor één jaar afgekondigd. Zij zouden deze zomer moeten worden verlengd. Door de koppeling aan het zogenoemde Minsk-akkoord, kunnen de sancties veel langer gaan duren. Sommige kernpunten van het akkoord hebben namelijk een looptijd tot eind dit jaar.

Zo moet de Oekraïense regering uiterlijk eind 2015 weer de complete controle hebben over de grens van haar land met Rusland, dus ook over de conflictgebieden die grenzen aan Rusland.

Energie

De EU-landen hebben ook besloten op energiegebied nauwer met elkaar samen te werken. Dat moet Europa onder meer onafhankelijker maken van Rusland. Ook kan het energie besparen, wat goed is voor milieu en portemonnee. Deze nauwe samenwerking moet leiden tot een Europese energie-unie.

De grotere samenwerking kwam in een stroomversnelling door de spanningen met Moskou. Sommige EU-landen zijn voor hun gas volledig afhankelijk van Rusland. De EU-landen willen onder meer voorkomen dat zij tegen elkaar worden uitgespeeld door Rusland bij onderhandelingen over de gasprijs. En dus spraken ze af meer openheid te geven over nieuw te sluiten gascontracten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden