EU-hof akkoord met mobiel toezicht grenzen

De mobiele controles door de marechaussee in de Nederlandse grensgebieden druisen niet in tegen de regels van het Schengengebied voor vrij verkeer. Het speciale toezicht mag echter geen verkapte grenscontrole zijn.

ArchieffotoBeeld anp

Dat benadrukte het Europees Hof van Justitie in Luxemburg donderdag. Het hof boog zich over een vraag van de Nederlandse Raad van State, die wilde weten of de Nederlandse wetgeving strookt met de afspraken voor het Schengengebied. Tussen Schengenlanden zijn bijvoorbeeld grenscontroles verboden.

Volgens het hof mogen politieautoriteiten van een Schengenland controles uitoefenen binnen een zone van 20 kilometer van de grens met een ander Schengenlid. Het kan dan gaan om een operatie tegen bijvoorbeeld grensoverschrijdende criminaliteit.

Onlangs had de Europese Commissie in Brussel al geconcludeerd dat de Nederlandse controles in de grensgebieden met Duitsland en België geen Europese verdragen schenden.

Mensensmokkel en drugshandel
Nederland zet het zogenoemde Mobiel Toezicht Veiligheid in tegen illegale immigratie, terrorisme, gezochte personen, mensensmokkel, mensenhandel, identiteitsfraude, drugssmokkel en het witwassen van geld. De werkwijze was eerder al aangepast om tegemoet te komen aan de Europese eisen.

De hof in Luxemburg boog zich over kwestie wegens een rechtszaak in Nederland. Een Afghaanse vreemdeling was naar de rechter gestapt nadat hij eind maart tijdens een controle in het grensgebied was aangehouden.

De Raad van State schorste de zaak in afwachting van de antwoorden uit Luxemburg. Nu het hof heeft gereageerd, zal de raad de behandeling van de zaak voortzetten en de partijen de gelegenheid geven te reageren op de antwoorden. Later dit jaar zal de raad een definitieve uitspraak doen in het geschil, aldus een woordvoerster.

De vragen die aan het EU-hof zijn voorgelegd, spelen ook in enkele andere zaken over mobiele grenscontroles die de Raad van State in behandeling heeft.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden