EU en Canada tekenen CETA-verdrag

De Europese Unie en Canada hebben zondag in Brussel het 'alomvattend economisch en commercieel akkoord', beter bekend als het vrijhandelsverdrag van de Europese Unie en Canada CETA, ondertekend.

ANP/Redactie
EU-president Donald Tusk, de Canadese premier Justin Trudeau en Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker ondertekenden CETA. Beeld anp
EU-president Donald Tusk, de Canadese premier Justin Trudeau en Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker ondertekenden CETA.Beeld anp

Voor Canada zette premier Justin Trudeau zijn handtekening, voor de EU Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker, EU-president Donald Tusk en de tijdelijke EU-voorzitter premier Robert Fico van Slowakije.

De ceremonie was drie dagen uitgesteld omdat de Waalse deelregering weigerde de Belgische regering het mandaat te geven om het verdrag te tekenen. Tusk sprak van "de strijd om CETA". Trudeau toonde begrip voor de Walen. "Ik ben voorstander van democratie, en leider van een federaal land. Elke regering is verantwoordelijk voor het beste voor haar bevolking. Drie dagen maken weinig verschil. Ik ben heel blij hier te zijn. Dit verdrag is voor een betere toekomst voor iedereen."

Na afloop van de ondertekening riep de Canadese minister Chrystia Freeland (Handel) "We did it!" De onderhandelingen hebben zeven jaar geduurd. Vorige week liep zij nog in tranen weg van spoedberaad met de Waalse premier Paul Magnette, die garanties eiste en kreeg voor bepaalde Waalse zorgen. Daarna gaf hij groen licht voor Belgische ondertekening.

undefined

Zorgen
Volgens Trudeau zijn zorgen bij tegenstanders van CETA over het milieu, gezondheidsnormen of arbeidsrechten niet nodig. "Canada is een progressief land en dit is een progressief akkoord dat een voorbeeld kan zijn voor toekomstige verdragen." Zodra het Europees Parlement instemt, kan CETA voorlopig in werking treden. Volgens Trudeau kan dan al 98 procent van het verdrag worden toegepast. De parlementen in de EU en Canada moeten het ratificeren voor het volledig van kracht wordt. Pas dan gaat het systeem voor geschillen tussen overheden en buitenlandse investeerders, een van de meest omstreden onderdelen, in. Activisten probeerden zondag het gebouw binnen te dringen om de ondertekening te verstoren. De politie arresteerde zestien van hen.

De top was ook bedoeld om de veertig jaar oude betrekkingen tussen de unie en Canada te vieren.

Lees ook: Duizenden mensen bij actie tegen TTIP en CETA
Lees ook: Demonstreren op de Dam: 'De kiezer moet het laatste woord krijgen' [+]

TTIP is een handelsverdrag tussen de EU en de VS. Het doel is de onderlinge handel eenvoudiger te maken. Zo wordt het voor de EU gemakkelijker om zaken te doen met de Verenigde Staten. Volgens milieu- en voedselorganisaties bedreigt TTIP de toekomst van ons voedsel, klimaat en werk. Over TTIP wordt grotendeels achter gesloten deuren onderhandeld.

CETA is de Canadese variant van TTIP. Critici vinden CETA een soort TTIP via de achterdeur, want volgens hen zit 80% van de Amerikaanse bedrijven ook in Canada. Via CETA zouden Amerikaanse bedrijven zo toch de EU in kunnen komen.

TiSA is een internationaal dienstenverdrag. Onderhandelingen gaan over het verder liberaliseren van diensten, bijvoorbeeld die van banken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden