EU daagt Rusland wegens heffing op auto's

Rusland moet stoppen met de speciale importheffingen op auto's uit de EU. Daarom heeft de Europese Commissie het land voor de Wereld Handelsorganisatie (WHO) gedaagd, zo werd dinsdag bekendgemaakt.

Rode Plein met het Kremlin en de St. Basil kathedraal in MoskouBeeld ANP

Sinds 1 september 2012 heft Rusland op de invoer van Europese auto's, truchs en bussen een speciale 'recycling-taks'. Op de eigen in Rusland geproduceerde voertuigen wordt een dergelijke heffing niet opgelegd. De heffing voor nieuwe auto's ligt tussen de 420 tot 2700 euro. Voor auto's ouder dan 3 jaar rekent Rusland de 2600 en 17.200 euro. Volgens de cijfers van de EU kan de heffing voor speciale voertuigen, zoals mijntrucks, zo hoog zijn als 147.700 euro.

De EU wijst erop dat Rusland de heffing heeft ingevoerd 'amper een paar dagen nadat het land toetrad tot de WTO'. Ondanks meerdere pogingen van de EU om Moskou op andere gedachten te brengen, is de speciale heffing nog steeds van kracht. Dat laat de EU geen keuze dan dit voor de WTO te brengen, aldus de commissie.

'Deze heffing is onverenigbaar met een van de basisregels van de WTO, die de discriminatie van imports verbiedt', aldus Europees commissaris Karel De Gucht (Handel). De heffing belemmert de handel in deze sector zeer. Een sector die een sleutelpositie heeft in de Europese economie, aldus de commissaris. Hij verwacht dat Rusland het gesprek aangaat om snel tot een oplossing te komen.

Eerste stap
Dit is de eerste stap in de procedure bij de WTO. Als Moskou en Brussel niet binnen 60 dagen een oplossing kunnen bereiken, zal de EU vragen of de WTO een panel opricht dat zich over de zaak gaat buigen.

De EU exporteerde in 2012 voor circa 123 miljard euro goederen naar Rusland. Andersom kwam er voor circa 213 miljard euro aan Russissche goederen de EU in, met name grondstoffen. De EU exporteerde naar Rusland met name machines en transportgerelateerde zaken, inclusief voertuigen. De Europese export van voertuigen naar Rusland is jaarlijks goed voor circa 10 miljard euro, aldus berekeningen van de EU.

De heffing brengt de Russische schatkist naar eigen schatting 1,3 miljard euro jaarlijks op.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden