Update

EU botst met China en India op klimaattop

India en China botsen op de VN-klimaattop hevig met de Europese Unie over de reductie van CO2-uitstoot. 'India zal zich nooit laten intimideren door dit soort dreigementen', zei de Indiase minister van Milieu Jayanthi Natarajan.

Deelnemers aan de klimaattop in Durban. Beeld epa
Deelnemers aan de klimaattop in Durban.Beeld epa

De EU stuurt op de klimaattop in het Zuid-Afrikaanse Durban aan op bindende afspraken over CO2-reductie. Het Kyoto Protocol dat landen verplicht om de uitstoot te verminderen, loopt namelijk in 2012 af.

China, India, maar ook de Verenigde Staten voelen echter niks voor verplichtingen. Het overleg op de top duurt door de onenigheid al anderhalve dag langer dan aanvankelijk was gepland.

India vindt dat het onder druk wordt gezet 'om de principes van lastenverdeling tussen arm en rijk op te geven', aldus de boze minister van Milieu.

Een nieuw voorstel van gastheer Zuid-Afrika betekent dat een nieuw klimaatakkoord pas vanaf 2020 geldt en niet bindend is. De EU wil juist wel bindende afspraken over minder uitstoot van CO2.
'Als dit niet nog verandert deze nacht, dan kunnen we de klimaattop als mislukt beschouwen', aldus een woordvoerder van GroenLinks in het Europees Parlement.

Onderhandelaars zijn vanavond voor het eerst plenair bijeengekomen voor informeel overleg. Daarbij moet blijken of er voldoende steun is voor de circa 60 pagina's tellende ontwerp-slotverklaring. In de verklaring staat dat volgend jaar al een proces in gang moet worden gezet dat voor 2015 moet uitmonden in een deal over minder uitstoot van broeikasgas CO2.

Aan de klimaattop doen duizenden onderhandelaars uit 192 landen mee, maar veel delegatieleden zijn al onderweg naar huis. De conferentie zou al vrijdag aflopen. 'Het is chaos, met zoveel deelnemers die vertrekken of hun vluchten proberen om te boeken. Men is moe en heeft het wel gehad', vertelt Eickhout, die zelf net het conferentieoord heeft verlaten. 'Er is ongelooflijk veel irritatie over het Zuid-Afrikaanse voorzitterschap. Het gaat traag en dan bleken er weer teksten verdwenen waar al een akkoord over was.'

Veel kleinere landen zijn al vertrokken, onder wie de kleinere eilandstaten die juist het kwetsbaarst zijn voor stijgende zeeniveaus.

Zonder afspraken over vermindering van de CO2-uitstoot zal de gemiddelde temperatuur op aarde circa 3,5 graden stijgen. Dat leidt tot meer droogte en overstromingen, aldus Duits onderzoek.

null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld afp
Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden