EU bereikt compromis over begrotingsregels

De Europese Unie heeft een compromis bereikt over haar begrotingsregels. Zij worden niet versoepeld. Om economische groei te bevorderen, mag er echter 'optimaal' gebruik worden gemaakt van de flexibiliteit die de regels bieden. Dat besloten de Europese leiders vandaag in Brussel.

De Britse premier David Cameron en de voorzitter van de Europese Commissie, Jose Manuel Barroso. Beeld reuters
De Britse premier David Cameron en de voorzitter van de Europese Commissie, Jose Manuel Barroso.Beeld reuters

De Duitse bondskanselier Angela Merkel zei na afloop van de top dat het bestaande stabiliteits- en groeipact (SGP) geldt, maar dat daarbinnen flexibiliteit bestaat om oplossingen te vinden.

De overeengekomen formulering over het pact is voor velerlei uitleg vatbaar, maar kan een land bijvoorbeeld langer de tijd bieden begrotingstekorten af te bouwen. Het gaat om een compromis tussen de landen die niet wensten te morrelen aan de strikte regels, en de landen die zeggen door de strenge toepassing van de normen in de problemen te zijn gekomen. Met name Italië en Frankrijk hamerden op een flexibelere omgang met de verplichtingen. Zo wilden zij dat overheidsinvesteringen voor groei niet worden meegeteld bij het vaststellen van het tekort.

Funest voor werkgelegenheid
De Europese begrotingsregels moeten ervoor moeten zorgen dat de EU-landen hun huishoudboekje op orde brengen. Het strenge besparingsbeleid is echter funest voor de werkgelegenheid en de economische groei, zeggen Rome en Parijs. Zonder die groei zijn de regeringen niet in staat hun enorme staatsschuld terug te dringen. De Italiaanse premier Matteo Renzi pleitte de afgelopen tijd hartstochtelijk voor meer overheidsinvesteringen om het economisch herstel te bevorderen.

Volgens de begrotingsnormen moeten de Europese regeringen hun tekort beperken tot hoogstens 3 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Ook mag de staatsschuld niet hoger liggen dan 60 procent van het bbp.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel. Beeld ap
De Duitse bondskanselier Angela Merkel.Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden