EU: bedenkingen bij omstreden belastingdeal tussen Starbucks en Nederland

De Europese Commissie heeft gerede twijfel over de belastingdeal tussen de Amerikaanse koffieketen Starbucks en de Nederlandse fiscus. De commissie wil haar bedenkingen nog deze week bekendmaken.

Een Starbucks-café op het Rembrandtplein. Beeld EPA
Een Starbucks-café op het Rembrandtplein.Beeld EPA

Dat is vandaag van ingewijden in Brussel vernomen. Europees commissaris Margrethe Vestager (Mededinging) kondigde gisteren de stap al aan, zonder de zaak bij naam te noemen. Door de omstreden afspraak geniet Starbucks belastingvoordelen, mogelijk in strijd met Europese regels.

De Europese Commissie laakte eerder al belastingdeals tussen Ierland en technologiegigant Apple en van Luxemburg met autofabrikant Fiat. Tegen Luxemburg loopt nog een tweede onderzoek wegens mogelijke illegale staatssteun aan internetwinkel Amazon.

Starbucks-mok tussen de koffiebonen. Beeld reuters
Starbucks-mok tussen de koffiebonen.Beeld reuters

Intensief onderzoek

De bekendmaking volgt op nieuwe onthullingen over talrijke Luxemburgse belastingconstructies die tot stand kwamen toen Jean-Claude Juncker premier van het land was. Hij is nu voorzitter van de Europese Commissie, die de deals onderzoekt.

Brussel buigt zich sinds juni intensief over de Nederlandse belastingdeal met Starbucks. De commissie benadrukt dat het niet het algemene belastingsysteem in twijfel trekt. Er zou wel sprake zijn van selectief belastingvoordeel. Het kan niet zo zijn dat lidstaten bedrijven toestaan minder belasting te betalen dan zij zouden moeten doen als de belastingregels eerlijk worden toegepast, aldus de commissie.

Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën zei destijds zich geen zorgen te maken over de uitkomst van het onderzoek. Volgens de bewindsman voldoen de afspraken met Starbucks aan de richtlijn van de OESO, de internationale Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden