Update

'Ethische commissie FIFA wil Blatter voor 90 dagen schorsen'

De ethische commissie van de wereldvoetbalbond FIFA wil preses Sepp Blatter voor negentig dagen schorsen naar aanleiding van het omvangrijke onderzoek naar corruptie, fraude en omkoping binnen de mondiale bond. Dat meldden woensdagavond eerst internationale media waarna een persoonlijk adviseur van Blatter de berichtgeving bevestigde.

null Beeld reuters
Beeld reuters

De ethische commissie van de FIFA kwam vandaag bijeen in Zürich. Op de agenda stonden de positie van FIFA-baas Sepp Blatter en UEFA-president Michel Platini. Ook werd gekeken naar de gangen van Chung Mong-joon, voormalig vicevoorzitter van de FIFA. De Zuid-Koreaanse miljardair zou een kwalijke rol hebben gehad bij de kandidatuur van Zuid-Korea voor het WK 2022.

De ethische commissie van de FIFA is vooral geïnteresseerd in de betalingen aan Michel Platini. De UEFA-baas claimt dat hij in 2011 1,8 miljoen euro kreeg voor zijn werkzaamheden als persoonlijke adviseur van Sepp Blatter tussen 1999 en 2002. Als reden voor de zeer late betaling gaf Platini onlangs als verklaring dat de FIFA in 2002 niet over het geld beschikte om hem uit te betalen. Die verklaring gelooft de commissie niet.

Blatter komt steeds meer in het nauw. De Zwitserse autoriteiten hebben een strafrechtelijk onderzoek ingesteld. Ook eisten enkele topsponsors zoals Coca-Cola en McDonalds zijn definitieve vertrek.

Volgens de Duitse krant Die Welt wacht Platini nu hetzelfde lot bij de ethische commissie als Blatter. Half september werd secretaris-generaal Jérôme Valcke, de rechterhand van de FIFA-preses, al op non-actief gezet door de FIFA vanwege illegale handel in WK-tickets.

Blatter werd op 29 mei herkozen voor een vijfde termijn als FIFA-voorzitter, twee dagen nadat zeven FIFA-kopstukken in Zürich werden opgepakt op verdenking van omkoping en corruptie. Op 2 juni kondigde hij tot ieders verrassing zijn vertrek aan, naar eigen zeggen bij gebrek aan voldoende steun.

Ondanks de toenemende druk binnen en buiten de voetbalwereld weigerde Blatter zijn functie voortijdig neer te leggen. Hij wil aanblijven tot de voorzittersverkiezing op 26 februari. De ethische commissie van de FIFA zal hem daarvan waarschijnlijk nog deze week weerhouden.

null Beeld afp
Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden