A-locatie

Eten in cultureel erfgoed in restaurant Bij Quinis

In de rubriek A-locatie uit de PS van de Week lichten we elke week de beste plekken van de stad voor je uit. Deze week: Bij Quinis.

null Beeld Rowin Ubink
Beeld Rowin Ubink

Onder de rook van Amsterdam in het oude gemaal De Lynden is deze week Restaurant Bij Qunis geopend. Je kunt er eten in een industrieel rijksmonument waar de historie van de polder en kwalitatief goed en verantwoord eten samenkomen.

Het restaurant in het gemaal dat in de negentiende eeuw werd gebruikt om het Haarlemmermeer leeg te pompen, wordt gerund door Ronald en Tamara Kunis. Veel oude elementen van het pand zijn bewust intact gehouden. 'We wilden graag een restaurant beginnen in een historisch gebouw met een verhaal,' zegt Ronald, voormalig executive chef van Restaurant De Kas in Oost. 'Het versterkt mijn identiteit. In een industrieel pand is het mooi om linnen op tafel te leggen. Dat geeft een mooi contrast. Mijn kookstijl is stoer en robuust, maar wel verfijnd. Dat is ook wat we hier willen neerzetten.'

In het pand, dat eigendom is van BOEi - een non-­profitorganisatie die zich bezighoudt met de herbestemming van industrieel erfgoed - is plek voor ongeveer tachtig gasten. Die kunnen behalve genieten van het eten en het gebouw ook kijken hoe het eraan toegaat in de open keuken. Verder zijn er twee kleine ruimtes voor een vergadering of privédiner. Hoewel het restaurant net buiten de stad ligt, is het met zestig gratis parkeerplekken goed bereikbaar.

Energiek
In de keuken doet Ronald wat hij altijd al doet: koken met verse streekproducten en veel seizoensgebonden groenten; regelmatig wisselen de gerechten. 'De keuken is mediterraan - veel natuurlijke producten en groenten; frisse en energieke gerechten met ­regionale ingrediënten.'

Denk aan een coquille met salade van witlof, bleekselderij, appel en kerrie als voorgerecht of een zacht gegaarde boerenkip met gerookte schorseneren, groene linzen en knoflookcroutons als hoofdgerecht. 'Ik ben gewend met het seizoen mee te koken. Als het regent of hagelt, worden groenten later geoogst en als het stormt, komt er ­andere vis binnen. Ik laat me inspireren door de natuur.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden