Etam Groep krijgt uitstel van betaling

De Etam Groep, eigenaar van modewinkels Miss Etam en Promiss, heeft donderdag uitstel van betaling gekregen. Dit liet de modeketen uit Zoetermeer vanmiddag weten.

Beeld anp

De rechtbank in Den Haag heeft J.H.J. Vermeeren en F.Th.P. van Voorst benoemd tot bewindvoerder. Ook is een zogenoemde afkoelingsperiode afgekondigd. Dat betekent dat leveranciers de bij Etam aanwezige goederen waar zij mogelijk eigenaar van zijn, in deze periode niet kunnen opeisen.

Het gaat al een tijdje slecht met Etam, dat meer dan tweehonderd filialen in Nederland telt. Daarvan voeren 140 de naam Miss Etam en de overige 60 vallen onder de formule Promiss. De verkopen lopen terug en het bedrijf lijdt al enkele jaren verlies. Recentelijk werd al twee keer fors gereorganiseerd. In januari schrapte Etam nog honderd banen op zijn hoofdkantoor. In 2013 verloren 140 mensen hun baan. Het bedrijf telde begin dit jaar ongeveer 2000 werknemers.

John van der Ent
Volgens de Etam Groep is de situatie bij het bedrijf het gevolg van de toegenomen druk op de Nederlandse moderetailmarkt en de sterke opkomst van e-commerce. 'Ondanks vele succesvol doorgevoerde organisatie- en kostenaanpassingen om aan die -overigens langzaam verbeterende - marktsituatie het hoofd te bieden en het feit dat Etam Groep met missetam.nl en promiss.nl een sterke speler op de onlineretailmarkt blijft, lukte het Etam afgelopen tijd onvoldoende om zich aan deze nieuwe marktomstandigheden aan te passen', zegt het bedrijf in een verklaring.

De directie streeft ernaar gedurende de surseance van betaling zowel de winkels als de webshops open te houden. Ook het hoofdkantoor en distributiecentrum blijven vooralsnog operationeel. De medewerkers die in dienst zijn van Etam Groep blijven de komende periode gewoon aan het werk en krijgen hun salaris uitbetaald.

De directie van Etam Groep zegt zich te zullen 'inspannen voor het vinden van een passende oplossing waarmee een bestendige toekomst voor Etam Groep kan worden gerealiseerd'. Etam stond tot begin dit jaar onder leiding van John van der Ent. Die is sinds vorige maand de nieuwe topman van warenhuisketen V&D.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden