ETA-leden tegen geweld

Spaanse politie tijdens een huiszoeking van ETA-leden. Archieffoto EPA Beeld
Spaanse politie tijdens een huiszoeking van ETA-leden. Archieffoto EPA

BARCELONA - Steeds meer gevangen leden van de ETA en leidende figuren van Batasuna, de politieke tak, pleiten voor een gematigder koers. Het separatistische geweld heeft volgens hen een onafhankelijk Baskenland niet dichterbij gebracht.

Batasuna werd een paar jaar geleden buiten de wet gesteld, en sindsdien raakten de separatisten steeds geïsoleerder. Hun leider, Arnaldo Otegi, zit zelf ook in de gevangenis omdat hij de ETA tot nu toe weigerde af te vallen. Maar nu probeert hij vanuit zijn cel de haviken binnen de ETA over te halen de wapens neer te leggen. Dat is de enige manier om weer met zijn partij mee te kunnen doen aan de parlementsverkiezingen in 2012.

Onder de groeiende gevangenispopulatie van ETA-leden (750) vindt Otegi steeds meer gehoor. Volgens de Spaanse media is er een groep van veertig gedetineerden die met Otegi vindt dat het geweld moet stoppen.

Onder hen zijn figuren die hun sporen binnen de ETA hebben verdiend, zoals Valentín Lasarte Oliden, moordenaar van de conservatieve politicus Gregorio Ordóñez en de socialist Fernando Múgica. Oliden moet een straf van 340 jaar uitzitten voor in totaal zes moorden. Lasarte heeft de discipline onder de ETA-gevangenen doorbroken door een gevangenisbaantje te accepteren. In 2008 sprak hij zich al openlijk uit tegen het gebruik van geweld.

De ETA-leiding pikte dit niet. Behalve Lasarte zijn nog vier ETA-leden uit de organisatie gestoten, en is er een campagne begonnen in de gevangenissen tegen het 'repressieve regime van de Spaanse staat'.

Met hongerstakingen en demonstraties hoopt de terreurgroep de discipline binnen de eigen gelederen te herstellen.

Wordt de ETA echt bedreigd door een scheuring? Dat kan, maar het gevaar bestaat dat de radicalen zich dan harder zullen opstellen. Uit in beslag genomen interne correspondentie blijkt dat er binnen de harde kern mensen zitten die geen enkel belang stellen in argumenten en blindelings het geweld najagen.

Een tegenstander van het geweld schreef in de gevangenis: 'Binnen onze beweging zitten mensen die geen argumenten gebruiken, maar de discussie met vloeken, schuttingtaal en simplistische argumenten proberen te winnen.' (HENK VAN DEN BOOM)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden