ETA doet afstand van gedeelte wapens en explosieven

De Baskische terreurbeweging ETA heeft een deel van de wapens en de explosieven waarover ze beschikte vernietigd. Dat heeft een internationale commissie vastgesteld die toeziet op de permanente wapenstilstand die de ETA in januari 2011 afkondigde.

Redactie
Ram Manikkalingam, hoofd van de commissie laat de documenten zien waarin staat dat de ETA een deel van de wapens en explosieven afstaat aan de politie. Beeld reuters
Ram Manikkalingam, hoofd van de commissie laat de documenten zien waarin staat dat de ETA een deel van de wapens en explosieven afstaat aan de politie.Beeld reuters

'Wij hebben vastgesteld dat de ETA een bepaalde hoeveelheid wapens en explosieven buiten gebruik heeft gesteld', zei commissievoorzitter Ram Manikkalingam vandaag tijdens een persconferentie in de Baskische stad Bilbao. 'Wij denken dat dat een geloofwaardige en belangrijke stap is', zei hij. Het is niet duidelijk welk percentage van zijn totale wapenbezit de ETA heeft vernietigd.

De strijd van de ETA voor een onafhankelijk Baskenland heeft in meer dan 40 jaar tijd aan ruim 800 mensen het leven gekost. De afscheidsbeweging kondigde twee jaar geleden een permanente wapenstilte af, maar omdat er eerder een permanente wapenstilte werd aangekondigd door de beweging was het niet zeker of de ETA zich deze keer wel aan de afspraak zou houden. De internationale commissie moest toezicht houden op de wapenstilte van de ETA .

Spaanse regering
De Spaanse regering liet de bekendmaking links liggen. Volgens de Spaanse minister Jorge Fernandez Diaz (Binnenlandse Zaken) probeert de ETA zijn imago op te poetsen. Madrid erkent de zeskoppige commissie van ex-diplomaten niet, die vanuit Amsterdam opereert. Er zijn nog geen tekenen dat Madrid openstaat voor gesprekken met de ETA.

De ETA wil dat 500 leden die in de cel zitten, worden overgeplaatst naar gevangenissen in Baskenland.

Arrestaties en steun
ETA is de laatste jaren afgezwakt doordat honderden leden werden gearresteerd. Ook ondersteunen de inwoners van Baskenland de beweging steeds minder. Een nieuwe Baskische partij die wel de steun kreeg van de inwoners distantieerde zich van de ETA en verklaarde zonder geweld een onafhankelijke staat voor elkaar krijgen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden