Estafettestaking vanaf donderdag bij geldtransporteur Brink's

Werknemers bij geldtransporteur Brink's voeren vanaf donderdag in estafette actie om een beter sociaal plan af te dwingen voor de collega's die door een ingrijpende reorganisatie hun baan verliezen. Dat heeft actiecoördinator Leen van der Leest dinsdagavond gezegd namens de vakbonden FNV en CNV.

Met name de Rabobank ondervond veel last van eerdere acties bij Brink's. Beeld anp
Met name de Rabobank ondervond veel last van eerdere acties bij Brink's.Beeld anp

Om de overlast voor consumenten te beperken, zullen de medewerkers ditmaal om de beurt per vestiging de bevoorrading van pinautomaten en het ophalen van kluisgeld bij banken stopzetten. Vorige maand werd landelijk actie gevoerd waardoor veel geldautomaten van met name Rabobank leeg kwamen te staan. Brink's heeft zeven vestigingen, in Drachten, Zwolle, Arnhem, Best, Rotterdam, Amsterdam en Houten. Winkeliers worden volgens Van der Leest ontzien.

'Als zij een afspraak hebben staan om hun kasgeld te laten ophalen, wordt die gewoon nagekomen', zei hij. Brink's wil in de loop van dit jaar 650 van de circa duizend werknemers ontslaan. Voor hen is geen werk meer omdat Rabobank vertrekt als klant. De vakbonden willen dat Brink's met een beter sociaal plan over de brug komt en zich inspant om zo veel mogelijk werknemers bij branchegenoten onder te brengen. Een oplossing is volgens de bonden echter nog altijd niet inzicht.

Het hoofdkantoor van Brinks. Beeld anp
Het hoofdkantoor van Brinks.Beeld anp

Rechter

Brink's stapte eerder naar de rechter om de acties te laten verbieden. Die besliste echter in het voordeel van de bonden. Zij besloten vervolgens na de voor hen gunstige uitspraak de acties te onderbreken en de geldautomaten weer bij te vullen. 'We hebben met elkaar geconstateerd dat de adempauze niets heeft opgeleverd en dat alle partijen naar elkaar blijven wijzen', aldus CNV-actieleider Peter de Jong.

Brink's wilde niet reageren op de aankondiging dat de acties worden hervat. Het bedrijf kondigde maandag aan branchegenoten G4S en SecurCash via de rechter te willen dwingen personeel over te nemen. Rabobank heeft zich aangesloten bij Geld Service Nederland (GSN), dat zaken doet met deze twee geldtransporteurs. Brink's beroept zich op afspraken in de beveiligingsbranche dat bij contractwisselingen werknemers worden overgenomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden