Plus

Esmée Denters: van YouTube naar LA naar de Melkweg

Ze werd wereldberoemd op YouTube. Maar net zo snel als haar ster rees, viel die ook. Twaalf jaar later wil Esmée Denters (29) een nieuwe start in de Melkweg. In een zaaltje dat ze zelf betaalt.

Bonne Kerstens
'Ik kan Outta Here natuurlijk niet weglaten' Beeld Bonne Kerstens
'Ik kan Outta Here natuurlijk niet weglaten'Beeld Bonne Kerstens

Het zelf betaalde zaaltje in de Melkweg moet Esmée Denters comeback inluiden. "Ik heb precies uitgerekend hoeveel kaartjes ik moet verkopen."

Ze vertelt het in Londen, haar woonplaats. Ze loopt de trap van concertzaal Alexandra Palace op. "Hier wil ik wel staan, over een paar jaar." Ondanks alle tegenslag en jaren van anonimiteit is ze vastbesloten het weer te gaan maken.

Elf jaar eerder is Denters een van de grootste sterren op YouTube. Een van haar eerste filmpjes, waarop ze een cover zingt van Beyoncé, wordt ruim twee miljoen keer bekeken. Ongekend veel in die tijd.

Ook Justin Timberlake ziet haar video's. Hij laat een medewerker alle families Denters in de omgeving van haar woonplaats Oosterbeek bellen tot hij haar te pakken krijgt. De dan 17-jarige Denters krijgt een platencontract aangeboden en vliegt even later naar LA om Timberlake te ontmoeten. "Alles werd geregeld. Vervoer, hotels, de studio. Alles."

Oprah
Haar eerste grote optreden is meteen in de Amsterdam Arena, in het voorprogramma van Timberlake. Vlak daarna zit ze op de bank bij Oprah. "Een programma dat ik thuis altijd keek."

Een piepjonge Justin Bieber is haar grootste fan. In een filmpje op YouTube is te zien hoe hij zenuwachtig een liedje voor haar zingt.

Samen met Timberlake neemt ze een plaat op, maar daarna houdt het plotseling op. Denters hoort maanden niks. Op e-mails en telefoontjes wordt niet gereageerd.

Enkele weken later, ze is dan weer thuis in Oosterbeek, krijgt ze argwaan. Na lang aandringen hoort ze telefonisch dat er voor haar niks meer in het verschiet ligt. "Mijn wereld stortte in. Het label zag het kennelijk niet meer zitten met mij. Ik weet nog steeds niet waarom. Het is me ook nooit verteld. Ik wilde graag nieuwe nummers opnemen. Zij niet."

Met behulp van een advocaat komt ze (deels) onder het strenge platencontract uit. Van Justin Timberlake hoort ze nooit meer wat.

Me and my suitcase
Opeens zat ze weer 'uitzichtloos thuis' in Oosterbeek. "Ik kreeg het benauwd, ging bijna niet meer naar buiten. Mijn moeder had door mij een stalker, waar ik me dan weer schuldig over voelde. In die tijd ging er van alles door mijn hoofd. Want ík was de zangeres, dus als het niet werkt, denk je: het zal wel aan mij liggen. Ik was ook best boos op de mensen van het label. Opeens ben je geen prioriteit meer."

"Het deed het meeste pijn dat ik nooit uitleg heb gehad. Mensen in de Albert Heijn vroegen mij waarom er geen nieuwe single kwam, maar ik wist het zélf niet. Veel mensen denken ook nog steeds dat ik weg ben gegaan bij Timberlake. Wie gaat er nou weg bij Justin Timberlake?"

Na een paar maanden verhuist ze naar Londen. "It was just me and my suitcase." Ze haalt er een hoop verloren tijd in. "Iedereen om me heen was gaan studeren. Ik was alleen maar met het label bezig geweest. In Londen ben ik veel uit geweest. Nieuwe mensen leren kennen."

Om rond te kunnen komen gaat ze werken in een Frozen Yoghurt Store. "Dat werd bekend in Nederland. Ik snap het wel hoor, dat het een lekker contrast is: van Justin Timberlake naar een ijscowinkel. Maar het leven is niet gratis en ik moest ook gewoon mijn huur betalen."

Drang naar succes
De drang naar succes blijft wel aanwezig. Na een paar jaar in de luwte doet ze mee aan The Voice UK, waar ze na kortstondig succes uiteindelijk afvalt. "Ik wilde laten zien dat ik er nog was." Achteraf vindt ze dat het programma misschien niet zo bij haar paste. "Maar het was wel hét moment waarop ik dacht: ik wil dit weer. Daarna ben ik meer gaan schrijven."

Samen met een nieuwe producer heeft ze tien zelfgeschreven nummers opgenomen. Ze dienen als basis voor haar optreden in de Melkweg. "Maar ik kan Outta Here natuurlijk niet weglaten. Het staat symbool voor een periode waar ik best trots op ben. Het is jammer dat het zo gelopen is, maar voor mij is het ook wel nostalgie. Als dit niet allemaal was gebeurd, was ik een minder sterk persoon geweest."

Haar optreden in de Melkweg ziet ze als een opstapje. "Ik wil dat mensen komen luisteren naar mijn muziek. In grote zalen staan. In Nederland, maar ook hier, in Londen. Alleen had ik vroeger hulp. Nu moet ik alles zelf doen."

Esmée Denters treedt 28 juni op in de Melkweg.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden