Plus

Ervaring dun gezaaid bij kandidaten burgemeesterschap

Het burgemeesterschap van Amsterdam is een baan die hoge eisen stelt, beseffen blijkbaar ook de kandidaten. Het aantal sollicitaties ligt lager dan gebruikelijk voor een burgemeesterspost.

null Beeld anp
Beeld anp

29 kandidaten hebben gesolliciteerd naar het burgemeesterschap van Amsterdam. 9 sollicitanten zijn vrouw, meldt de provincie Noord-Holland.

Van de aspirant-burgemeesters hebben slechts 4 personen ervaring in het (lokale) openbaar bestuur, een belangrijke vereiste die in de profielschets wordt genoemd. 18 hebben ervaring elders en 7 sollicitanten hebben geen functie, of die is onbekend.

De kandidaten hebben gesolliciteerd bij Johan Remkes, commissaris van de Koning.

Voor de functie zijn in vergelijking met andere burgemeestersvacatures maar weinig sollicitaties binnen gekomen. Zo werd vorig jaar voor de vacature in Heemstede 34 keer gesolliciteerd en waren er voor de piepkleine gemeente Ouder-Amstel zelfs 42 gegadigden.

De provincie was tot nog toe gewoon bekend te maken van welke politieke partijen de sollicitanten lid waren.

Volgens een zegsman van de provincie is men daar met ingang van deze vacature mee gestopt. "Een burgemeester moet boven de partijen staan," is de verklaring voor deze plotselinge verandering.

De nieuwe burgemeester wordt naar verwachting in juli benoemd.

Bereikbare inspirator
In de profielschets die vorige maand is vastgesteld, staat dat de nieuwe burgemeester een ervaren bestuurder moet zijn, die zichtbaar, bereikbaar en aanspreekbaar is voor alle geledingen in de Amsterdamse samenleving.

Een 'inspirator' met 'humor en relativeringsvermogen'. Veel fracties in de raad hebben een voorkeur voor een vrouw, maar die is niet opgenomen in de profielschets.

Voorkeurskandidaat
Deze maand zal Remkes de eerste gesprekken voeren met de kandidaten, in juni volgt zijn advies aan de vertrouwenscommissie, bestaande uit 11 raadsleden uit de gemeenteraad.

De commissie houdt ook gesprekken en bepaalt een voorkeurskandidaat en een tweede keus, waar uiteindelijk de voltallige raad over stemt.

De koning zal de burgemeester officieel benoemen, waarna beëdiging in de raad volgt.

Volgens diverse ingewijden is oud-wethouder Carolien Gehrels één van de sollicitanten. Vanaf haar vakantieadres wilde voormalig GroenLinksleider Femke Halsema, die eerder overwoog te solliciteren, niet ingaan op vragen.

Lees ook: Als je mag kiezen, wie wordt dan burgemeester van Amsterdam?

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden