Review

Ervaren sterren overschaduwen jonge hoofdrolspelers niet in Mud ****

In Mud raken twee veertienjarige jongens in Arkansas bevriend met een voortvluchtige man, die zich op een eilandje in de Mississippi heeft verschanst. Het is de derde film van schrijver en regisseur Jeff Nichols. De Amerikaan maakte eerder indruk met het noodlotsdrama Take shelter (2011), waarin een door Michael Shannon vertolkte bouwarbeider op het platteland van Ohio wordt geplaagd door waanbeelden die zijn gezinsleven dreigen te ontwrichten.

Beeld Het Parool

Mud bewijst dat de voorganger geen toevalstreffer was, waardoor het eens te meer te betreuren valt dat Nichols' debuutfilm Shotgun stories (2007) geheel aan Nederland voorbijging. Met zijn nieuwe film keert Nichols terug naar het Arkansas van zijn debuut, en de aanstekelijke manier waarop hij het leven aan de oevers van de Mississippi schetst, maakt duidelijk dat hij zich sterk met zijn geboortestreek verbonden voelt.

De maker ontleende ook inspiratie aan de romans van Mark Twain, waardoor de avonturen van de veertienjarige Ellis en zijn vriendje Neckbone prettige associaties oproepen met de belevenissen van Tom Sawyer en Huckleberry Finn.

Aan lef ontbreekt het de twee jonge helden niet, maar vaderfiguren die bij hun volwassenwording als rolmodel kunnen fungeren, hebben ze nauwelijks. De ouders van Ellis verkeren in een huwelijkscrisis die tot ontruiming van hun woonboot kan leiden, en Neckbone woont bij een oom die nauwelijks uit zijn woorden kan komen. Het zorgt ervoor dat de jongens door de voortvluchtige fantast Mud op sleeptouw worden genomen, waarbij Ellis diep onder de indruk is van de romantische motieven die aan zijn misdaad ten grondslag lagen.

Met een aandoenlijk kinderlijke naïveteit stellen de jongens alles in het werk om Mud met diens jeugdliefde te herenigen, maar de romantiek botst hard met de werkelijkheid. Nichols slaagt er daarbij uitstekend in om de worsteling van de jongens met opvattingen over de liefde en mannelijkheid op een onnadrukkelijke, maar invoelbare manier uit te werken. Het helpt dat hij een fantastische acteursensemble bijeen bracht, waarin de jonge hoofdrolspelers Tye Sheridan en Jacob Lofland nooit worden overschaduwd door ervaren sterren als Matthew McConaughey, Reese Witherspoon en Sam Shepard. Het maakt Mud tot een volstrekt geloofwaardige, meeslepende en ontroerende film.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden