'Eruit, Iping! Ga mijn kamer uit!'

'D'R UIT! Nú m'n kamer uit! Ik ben dat gezeur zat.'' VVD'er Frits Huffnagel, destijds wethouder van Economische Zaken in Amsterdam, herinnert zich nog goed hoe hij een onderhoud met Els Iping (PvdA) op zijn werkkamer in de Stopera bruusk afkapte.Hij had de bestuurder van stadsdeel Centrum ontboden vanwege haar kruistocht tegen vlaggen in de binnenstad. Daarmee maakte ze de horeca het leven zuur. ''Ze reageerde zo belachelijk,'' herinnert Huffnagel zich, ''dat ik er schoon genoeg van had.''

Huffnagel is geen uitzondering binnen zijn partij. Ipings naam heeft op VVD'ers het effect van een rode lap op een stier. Ook in ondernemerskringen bestaat groot verzet tegen haar, al haasten de critici zich erbij te zeggen dat ze 'een ontzettend aardige vrouw' is.

Steeds krijgt de huidige voorzitter van het stadsdeelbestuur hetzelfde verwijt. ''Ze bedrijft dorpspolitiek, ze heeft een tunnelvisie en beschouwt het centrum als een plaats voor kleuters en pensionado's.'' (Paul Hermanides, voorzitter van de Amsterdamse tak van Koninklijke Horeca Nederland). ''Het is hier geen Staphorst. Ze streeft de rust van een dorp na.'' (Ferry Houterman, tot deze week voorzitter van middenstandsorganisatie MKB Amsterdam). ''Ze heeft nul komma nul feeling met de horeca. Rampzalig.'' (CDA'er en oud-deelraadslid Michael Veling).

Haar grote tegenstander in het stadsdeelbestuur was de afgelopen jaren de VVD'er Anne Lize van der Stoel, evenals Iping voorzien van een stevig karakter. Maar vorige week legde ze het hoofd in de schoot. Haar aftreden leidde tot een breuk in het bestuur tussen PvdA en VVD, die gisteren werd gelijmd. De coalitiepartijen gaan verder zonder Van der Stoel, maar mét Iping.

VANDAAG IN DE KRANT: Portret van een vrouw met een missie. 'Iping denkt echt dat ze alles met regels kan oplossen.'

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden