Ersin K. vecht uitlevering Turkije aan

De in Nederland gedetineerde Ersin K. vreest dat hij wordt geliquideerd als ons land hem uitlevert aan Turkije. Daar wordt hij verdacht van betrokkenheid bij de moord op de Nederlandse Turk Zuhuri Sahin.

De recherche deed eerder dit jaar onderzoek in de Charles Boissevainstraat, waar de weduwe van Baris Önder werd neergeschoten. Beeld anp
De recherche deed eerder dit jaar onderzoek in de Charles Boissevainstraat, waar de weduwe van Baris Önder werd neergeschoten.Beeld anp

K. vocht vandaag bij de rechter in Den Haag de beslissing aan om hem uit leveren. Enkele medeverdachten zijn inmiddels geliquideerd, onder wie de bekende Amsterdamse crimineel Baris Önder.

K. is bang dat hem in de Turkse gevangenis hetzelfde lot beschoren zal zijn. Hij heeft weinig vertrouwen in de Turkse toezegging dat hij veilig zal zijn, zegt K.'s advocaat Bart Stapert. Hij pleit voor een proces in Nederland.

De weduwe
De in Nederland geboren vermeende drugshandelaar Zuhuri Sahin werd in 2013 in Istanbul gedood. Dit had naar alle waarschijnlijkheid te maken met een conflict tussen rivaliserende drugsnetwerken die xtc-transporten uitvoerden. K.'s medeverdachte Önder (26) werd in april doodgeschoten in zijn auto in Amsterdam. In december werd verdachte Murat Garki, jeugdvriend en compagnon van Önder, al vermoord. Ook in Turkije is iemand geliquideerd.

In juni werd in Amsterdam-Osdorp de 27-jarige weduwe van Önder neergeschoten, maar zij overleefde. Na die moordpoging werd Ersin K. in allerijl overgeplaatst naar een andere gevangenis. Het is volgens advocaat Stapert ook in het belang van ons land om K. in Nederland te berechten. Zo kan volgens hem meer duidelijk worden over het conflict waarbij dus ook in Nederland liquidaties zijn geweest. De rechter doet over twee weken uitspraak.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden