Column

Erotisch paradijs als angstvisioen

Theodor Holman Beeld Wolff

Hugh Hefner is overleden, de oprichter van Playboy. Toen ik jong was, heb ik wel eens de ordinaire gedachte gehad dat mijn persoonlijke paradijs eruit moest zien als zijn huis, de Playboy Mansion. Ik, als jonge god, in die fijne doorzonwoning, omringd door pakweg honderd jonge vrouwen.

Er waren helaas een paar ­zaken die Holmans Jongensparadijs in de weg zaten. Bijvoorbeeld: ik was destijds verliefd op Saskia uit 3a. Hoe kreeg ik haar zo ver dat ze mij wilde delen met die andere meisjes, terwijl zij mij verafschuwde? En hoe vond ik die 99 andere jonge vrouwen? Zo ik al meisjes kende, durfde ik die niet aan te spreken.

En als die meisjes seksueel meer ervaren waren dan ik, durfde ik dan wel met ze naar bed nadat ik ze verleid had naar mijn Mansion te komen?

En als die honderd vrouwen weliswaar met mij naar bed wilden, maar niet van me hielden, terwijl ik het al zo vervelend vond dat niemand van me hield, hoe hield ik me dan staande? Emotioneel, bedoel ik. Liever dan met iemand naar bed, wilde ik toen dat iemand van me zou houden. (Nee, dat lieg ik.) En zouden pappa en mamma mijn plannen met die Mansion wel goedkeuren?

Zo had ik nog honderden vragen waardoor mijn vurig erotisch paradijs veranderde in een angstvisioen waarin alle erotiek impotent raakte.

Hefner maakte een puberfantasie waar, die het beste werkt als hij een fantasie blijft.

Om een Hugh Hefner te zijn heb je een groot zelfvertrouwen nodig, een flinke zak met geld, pathologische bindingsangst plus het vermogen om nooit echt verliefd te worden en altijd seks te willen. Ik heb daar bewondering voor. Ik scoorde alleen op bindingsangst en seks, als ik tenminste niet depressief was.

Ik heb gek genoeg nooit iets van Hefner begrepen, behalve dan dat hij veel vrouwen wilde. Ik las wel interviews met hem, maar vond alles wat hij te berde bracht even oninteressant. Saai zelfs. Hij moet charisma hebben gehad, maar ik herkende dat niet.

Ik heb ooit (voor BNN nota bene) pornoregisseurs geïnterviewd die met vijftien 'filmsterren' samenwoonden. Die waren volstrekt cynisch, maar ook dat was Hugh niet. Hij bleef een raadsel. Het is goed dat hij seks uit de taboesfeer heeft gehaald, maar de sfeer waarin zijn seks vervolgens plaatsvond had de naargeestigheid van zoet gif.

Reageren? t.holman@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden