Ernstige verzakkingen bij bioscoop The Movies

The Movies kampt met problemen in de fundering. In het slechtste geval moet alles worden vernieuwd en moet de bioscoop op de Haarlemmerdijk voor twee jaar de deuren sluiten.

Hoe ernstig het precies is, is nog onderwerp van onderzoek.Beeld Eva Plevier

Volgens eigenaar Alex Rutten worden de problemen veroorzaakt door verzakkingen die op meer plekken op de Haarlemmerdijk spelen. "We hebben op meerdere plaatsen barsten door de muren lopen, er zijn scheuren die groter worden en de deuren van de toiletten moeten worden bijgeschaafd omdat je ze anders niet meer open of dicht krijgt."

Hoe ernstig het precies is, is nog onderwerp van onderzoek. Rutten was aanvankelijk niet al te bezorgd. "De meeste oude Amsterdamse huizen hebben wel te maken met barsten en scheuren."

"Daar komt bij: wij zijn als bioscoop gevestigd in wat oorspronkelijk vijf losse panden zijn geweest, dat maakt het ook ingewikkelder. We hopen er maar het beste van."

Inspectie
Wanneer de oorzaken van de verzakkingen structureel blijken te zijn, zal The Movies een nieuwe fundering onder het gebouw moeten aanleggen. "Als we de deuren twee jaar moeten sluiten, dan bedreigt dat ons voort­bestaan," zegt Rutten.

De verzakkingen kwamen aan het licht tijdens werkzaamheden op het dak van de bioscoop. Toen de gemeente daar een inspectie uitvoerde, werd geconstateerd dat de panden niet meer recht stonden ten opzichte van elkaar.

"Toen werden de bouwwerkzaamheden op het dak stante pede stilgelegd. De gemeente wilde eerst onderzocht hebben hoe het is gesteld met de fundering."

Evaluatie
Stadsdeel Centrum zegt dat dergelijke onderzoeken ongeveer tachtig keer per jaar verplicht worden gesteld, wanneer daar aanleiding voor is. "Dit is een evaluatie, een soort apk voor gebouwen. Naar aanleiding daarvan worden vervolgstappen bepaald."

"Is de fundering zeer slecht, dan moet de eigenaar binnen een jaar de boel op orde brengen. Als het minder acuut is, heeft de eigenaar één tot vijf jaar de tijd om in te grijpen. Hoe het met The Movies is gesteld, weten we op dit moment nog niet, het onderzoek start na de zomer."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden