'Ernstige twijfels' over nieuwe Ombudsman

GroenLinks heeft 'ernstige twijfels' of Guido van Woerkom wel een ombudsman kan zijn 'voor alle Nederlanders'. Tweede Kamerlid Linda Voortman heeft gevraagd om een schriftelijke stemming in de Kamer over de benoeming van de nieuwe Nationale Ombudsman.

redactie
Guido van Woerkom Beeld ANP
Guido van WoerkomBeeld ANP

Voortman geeft aan dat zij niet wil dat 'de benoeming van Van Woerkom als nieuwe nationale Ombudsman een hamerstuk is'. Door schriftelijk te stemmen, moeten alle Kamerleden een bewuste afweging maken, aldus Voortman. De stemming kan van haar dinsdag al plaatsvinden.

PvdA en SP laten zich vandaag niet uit over de benoeming van Van Woerkom en willen de voordracht dinsdagochtend eerst in de fractie bespreken.

Waarnemend Ombudsman
Waarnemend Nationale Ombudsman Frank van Dooren wil dat 'iedereen in Nederland' vertrouwen heeft in de ombudsman. Dat zegt hij vandaag in Nieuwsuur.

Het is bedoeling dat de Kamer morgen de benoeming van de nieuwe ombudsman behandelt. Vorige week droeg de Tweede Kamercommissie Binnenlandse Zaken Guido van Woerkom voor als nieuwe Nationale Ombudsman, maar daarna ontstond discussie over discriminerende uitspraken die Van Woerkom 4 jaar terug deed toen hij nog directeur van de ANWB was.

Van Dooren: 'Voor het gezag van het instituut van de Nationale Ombudsman is het van het grootste belang dat iedereen in Nederland vertrouwen heeft dat de Ombudsman zonder vooringenomenheid zijn ambt uitoefent. Ik ga ervan uit dat de Tweede Kamer zich bewust is dat vertrouwen essentieel is voor het functioneren van de Nationale Ombudsman.'

Van Woerkom zei destijds dat hij zijn vrouw liever niet met de taxi liet gaan omdat 'er nog wel eens een Marokkaan achter het stuur zou kunnen zitten'. Hij bood excuus aan, maar Marokkaanse organisaties vinden hem nu ongeschikt als Ombudsman.

Ook ongeveer twintig gemeenteraadsleden en Statenleden hebben hun twijfel geuit over de keuze voor Van Woerkom. Zij hebben een brief aan de Tweede Kamer geschreven met het verzoek om nieuwe kandidaten te gaan zoeken voor de post van Nationale Ombudsman. De huidige kandidaat van de Tweede Kamer, ANWB-topman Guido van Woerkom, past niet meer in het profiel, schrijven ze.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden