Ernstige droogte in Noord-Korea, al ruim een maand geen regen

Noord-Korea heeft te kampen met ernstige droogte. Sinds 27 april is er geen regen meer gevallen, waardoor de voedselvoorraden dreigen op te raken. Het is niet waarschijnlijk dat Zuid-Korea of de Verenigde Staten te hulp schieten vanwege de wijd en zijd bekritiseerde lancering van een raket door Pyongyang in april.

Een Noord-Koreaanse boer probeert zijn velden te irrigeren op zijn boerderij in Nampho.Beeld ap

Met name de kustprovincies in het westen van het land worden zwaar getroffen door de droogte, meldde het weerbureau van de regering. De oogst dreigt te mislukken, terwijl de voedselvoorraden snel slinken.
Journalisten van Associated Press mochten een gebied in de provincie Zuid- Phyongan bezoeken en kregen daar door de zon gebakken en door de droogte gebarsten akkers te zien. Boeren klaagden over de extreme weersomstandigheden.

'Ik werk al meer dan dertig jaar op de boerderij, maar ik heb deze extreme droogte nog nooit meegemaakt', zei An Song Min, een boer op een landbouwcoöperatie in de regio Nampho.

Inschatting
Of de omstandigheden in Nampho representatief zijn voor een groter gebied is onduidelijk. De Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) heeft de getroffen gebieden nog niet bezocht en kan de ernst van de droogte daarom niet goed inschatten.

Noord-Korea heeft de afgelopen twee decennia meerdere hongersnoden meegemaakt als gevolg van natuurrampen en economisch en agrarisch wanbeleid. Bij een hongersnood in de jaren negentig kwamen honderdduizenden mensen om het leven.

Verzoeken om hulp aan het buitenland worden dikwijls met scepsis ontvangen, omdat algemeen de vrees bestaat dat hulpgoederen onder legerleiders en de elite van Pyongyang worden verdeeld en de hongerigen niets krijgen.

Voedselhulp
De VS besloten in februari tot de levering van voedselhulp in ruil voor het bevriezen van het atoom- en raketprogramma van Noord-Korea. Hier werd een streep doorheen getrokken toen Pyongyang vorige maand toch besloot tot een (mislukte) rakettest.

Zuid-Korea legde de voedselhulp in 2008 stil en eist dat het noorden stappen neemt richting nucleaire ontwapening.

Ondertussen zijn arbeiders gemobiliseerd om akkers te bevloeien, waterputten te herstellen en waterpompen draaiende te houden. Het Noord-Koreaanse meteorologisch instituut verwacht dat het aan het einde van deze maand gaat regenen.

Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden