Ernest Louwes is op vrije voeten

Archieffoto: Hoge Raad zitting in Deventer moordzaak. Ernst Louwes zwaait naar zijn dochter die naar de zitting is gekomen. Foto GPD/David van Dam Beeld
Archieffoto: Hoge Raad zitting in Deventer moordzaak. Ernst Louwes zwaait naar zijn dochter die naar de zitting is gekomen. Foto GPD/David van Dam

LELYSTAD - Met het ondertekenen van de laatste formaliteiten bij de reclassering in Lelystad is Ernest Louwes (55) vanaf vandaag vrij man. Zijn detentie voor de geruchtmakende Deventer moordzaak zit erop.

Louwes mag vanaf nu weer vrij met de media praten en dat zal hij doen ook. Niet alleen geeft hij interviews voor kranten, ook op televisie is hij vanavond veelvuldig te zien. EenVandaag volgt Louwes, RTL komt vanavond met een anderhalf uur durende documentaire van John van den Heuvel over de zaak, en om elf uur schuift Louwes aan in het programma Pauw en Witteman.

Morgen volgt een persconferentie waarin hij een boek presenteert met zijn eigen visie op de Deventer moordzaak, waarvoor hij naar eigen zeggen ten onrechte is veroordeeld tot twaalf jaar cel.

Hij werd in 1999 opgepakt op verdenking van moord op de weduwe Jacqueline Wittenberg, die door wurging en messteken in haar woning om het leven was gebracht. In eerste aanleg werd Louwes vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs, maar in hoger beroep kreeg hij twaalf jaar cel. Na een herzieningsproces bleef die straf gehandhaafd. Het OM kwam met nieuwe dna-sporen op de blouse van de weduwe, die aan Louwes te linken waren.

Louwes zat al vanaf december 2007 in een zogenoemd opendetentieregime als voorbereiding op zijn terugkeer in de maatschappij en hij werkte in een beddenzaak.

Vooral Maurice de Hond heeft zich de laatste jaren sterk gemaakt voor zijn vrijlating. Volgens de opiniepeiler was niet Louwes, maar de klusjesman van de weduwe Wittenberg de schuldige. Omdat hiervoor onvoldoende bewijs was, werd De Hond veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van 45.000 euro. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden