Eritreeërs in de stad krijgen extra hulp

De gemeente komt met een reeks maatregelen om de problemen rond Eritreeërs in Amsterdam aan te pakken.

Begin dit jaar woonden nog 365 Eritreeërs in Amsterdam, maar dat aantal zal inmiddels flink zijn toegenomen.Beeld anp

De vluchtelingen uit Eritrea hebben intensievere begeleiding nodig dan vluchtelingen uit andere landen. Dat blijkt onder meer uit een alarmerend rapport van het landelijk expertisecentrum voor gezondheidsverschillen Pharos.

Begin dit jaar woonden nog 365 Eritreeërs in Amsterdam, maar gezien het aantal asielaanvragen uit het Afrikaanse land zal dat aantal inmiddels flink zijn toegenomen.

Besneden
De problemen waar de Eritreeërs mee kampen zijn ernstig en zeer divers van aard. Hun integratie verloopt slecht omdat ze volgens de gemeente er andere omgangsvormen en normen en waarden op na houden dan Nederlanders.

Driekwart is laagopgeleid, 69 procent van de Eritrese statushouders zit in de bijstand en velen kampen met schulden. Ook zijn er binnen de gemeenschap grote spanningen en heerst er groot onderling wantrouwen.

Bij Pharos bestaan zorgen over alcoholgebruik, tienerzwangerschappen, seksueel overdraagbare aandoeningen en vrouwelijke genitale verminkingen.

Pharos denkt dat 50 tot 75 procent van alle Eritrese meisjes en vrouwen in Nederland is besneden. Veel Eritreeërs kampen met psychische problemen, zoals depressies en suïcidale gedachten. Ook zwarte magie en voodoo speelt in de belevingswereld van Eritreeërs een rol.

Nederlandse taal
De gemeente neemt nu vijftien extra maatregelen, bovenop de al bestaande reguliere begeleiding voor vluchtelingen. Zo komen er woonbegeleiders die Tingrinya spreken, de moedertaal van Eritrese statushouders. Ook krijgen de Eritreeërs coaches die hun moeten leren om hun financiën beter te beheren en helpen bij het vinden van een baan.

De Eritreeërs krijgen ook extra hulp bij het leren van de Nederlandse taal. Op het gebied van seksuele voorlichting valt nog een wereld te winnen. Daarom worden vanuit verschillende voorlichtingsprogramma's initiatieven genomen om de Eritreeërs, het overgrote deel van hen is tussen de 14 en 30 jaar, meer bewust te maken van de gevaren van onveilige seks.

Om radicalisering onder Eritrese vluchtelingen tegen te gaan zet de gemeente het Team Radicalisering in.

De spanningen binnen de Eritrese gemeenschap hangen samen met het dictatoriale regime in Eritrea. Veel Eritrese organisaties in Nederland fungeren als een verlengstuk van president Isaias Afewerki, voor wie een aanzienlijk deel van de asielzoekers juist op de vlucht is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden