Erik van Muiswinkel wordt Sinterklaas in Amsterdam

Erik van Muiswinkel wordt de nieuwe Sinterklaas van Amsterdam. De cabaretier vervangt acteur Jeroen Krabbé die dit jaar afzwaait als goedheiligman.

Patrick Meershoek
null Beeld ANP
Beeld ANP

Dat maakt het comité dat de Amsterdamse intocht organiseert zondagavond bekend tijdens de jaarlijkse briefing met alle vrijwilligers die als piet meelopen tijdens de intocht.

De 57-jarige Van Muiswinkel is een goede bekende van de Sint. Hij was bijna twintig jaar actief als Zwarte Piet bij de landelijke intocht en in het Sinterklaasjournaal, waarvan de laatste jaren als hoofdpiet.

In 2016 nam hij afscheid van de landelijke intocht naar aanleiding van de discussie over het uiterlijk van Zwarte Piet. Van Muiswinkel is voorstander van de roetveegpiet. Sinds vorig jaar bestaat het gevolg van Sinterklaas in Amsterdam daar in zijn geheel uit.

Jeroen Krabbé neemt afscheid na zijn tiende bezoek als Sint aan Amsterdam. Op zondag 18 november komt de goedheiligman voor de 80ste keer aan in de stad. Voor Krabbé was oud-commissaris van politie Dries Zee tien jaar lang de kindervriend.

Lees het interview met Van Muiswinkel: 'Hoopvol over verandering Zwarte Piet'

Van Muiswinkel als hoofdpiet. Beeld ANP
Van Muiswinkel als hoofdpiet.Beeld ANP
De oude en nieuwe Sint, zondagavond in het Vossius Gymnasium Beeld Patrick Meershoek
De oude en nieuwe Sint, zondagavond in het Vossius GymnasiumBeeld Patrick Meershoek

Verder lezen

- Hij had het de afgelopen jaren uitgezongen maar was 'het gezeik' over Zwarte Piet meer dan zat. Cabaretier Erik van Muiswinkel stopte in 2016 na 18 jaar als Hoofdpiet in het Sinterklaasjournaal van de NTR en zei destijds: 'Natuurlijk doet afscheid pijn: ik híéld van die rol'.

- De bijna 400 Pieten bij de Amsterdamse intocht kregen vorig jaar een nieuw uiterlijk. Met felgekleurde pakken en pruiken van halflang, donkerbruin golvend haar, zien de pieten eruit als Spaanse edellieden uit de zestiende eeuw. Op hun gezicht hebben ze roetvegen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden