Lezersbrief

Erik Dijkstra: 'Eurokok Martin Blöte was mijn favoriete viespeuk'

Er is een Amsterdammer doodgegaan, schrijft Erik Dijkstra. Op 24 december overleed 'Eurokok' Martin Blöte in een hospice naast het Slotervaartziekenhuis. Hij leed aan longkanker en is 71 jaar geworden.

Bij het grote publiek stond hij bekend als 'de Eurokok'. Een vieze, grofgebekte kok die voor RTV- NH een ongeëvenaard smerige kookrubriek presenteerde, waarin voortdurend werd gevloekt, gerookt en geruzied - een enorme hit.

De Eurokok was geen makkelijke man. Hij had een moeilijke jeugd, die hem langs opvanghuizen en pleeggezinnen leidde. Martin hield daar een levenslang wantrouwen aan over ten opzichte van de buitenwereld.

Bijzondere man
Hij deed een koksopleiding, werkte als kok in bejaardentehuizen en op cruiseschepen, en was naar eigen zeggen ook nog gediplomeerd brood- en banketbakker. Hij versleet tientallen vrouwen, was tweemaal getrouwd en kreeg vier kinderen. Eén van zijn zoons overleed in de jaren tachtig bij een verkeersongeluk.

De Eurokok was ook geen heel aardige man. Hij was wel een heel bijzondere man. Door zijn hunkering naar aandacht zorgde hij altijd en overal voor reuring. Hij kwam veel in kroegen in zijn geliefde Jordaan, en vaak zong hij dan nummers van Dean Martin in een stem die zo laag was, dat alleen vissen hem nog konden verstaan.

In 2006 ontmoette ik hem voor het eerst. Hij had een rommelige brief vol spelfouten gestuurd naar RTV-NH, de omroep waar ik toen voor werkte, waarin hij zichzelf aanprees als tv- kok.

'Kolerepan'
Enigszins gefascineerd bezochten we hem thuis, waar we een pilot opnamen. Daarin bakte Martin een vis, maar dat verliep rampzalig. "Godverdomme die vis is te groot en die kolerepan is te klein,"' schreeuwde hij in een smoezelig keukentje.

Martin is altijd kwaad op mij gebleven, omdat hij vond dat ik hem neerzette als een viespeuk. "Rot op met die kutcamera," of "alles naar de kutkloterij" waren zinnen die vrijwel in iedere aflevering langskwamen.

Fragmenten waren vaak te zien in De Wereld Draait Door, wat erin resulteerde dat ik daar werd aangenomen als Jakhals en in dienst trad bij de Vara. Toch bleven we altijd contact houden. Omdat ik een zwak voor hem had en je goed met hem kon drinken.

"Jij hebt alles aan mij te danken klootzak. En ik heb niks," beet hij mij op zulke avondjes regelmatig toe.

Dat klopte natuurlijk niet helemaal maar er zat ook wel weer een kern van waarheid in. Ik ga je missen.

Erik Dijkstra, presentator en oud-jakhals, Amsterdam

Zie ook: Eurokok Martin Blöte (70) overleden

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden