PlusTen Slotte

Erik Couvee (1944-2018): dienstbaar aan de Amsterdamse cultuur

Erik Couvee stelde heel zijn werkende leven in dienst van de Amsterdamse cultuursector. Zelfs na zijn pensioen bleef hij betrokken.

Erik Couvee in 2001 Beeld
Erik Couvee in 2001Beeld

Woorden als 'trots', 'positief' en 'betrokken' vallen veelvuldig als ­Strategier over Couvee vertelt. "Hij was een graag geziene figuur in de culturele sector. Het ging zelden om hem."

Nadat Couvee in Zwitserland de ­hotelvakschool had afgerond, begon hij in Amsterdam aan een studie sociologie. "Nog voor hij zijn scriptie kon schrijven, begon hij met werken," vertelt dochter Sascha (28).

Net als zijn vader, die directeur was van de afdeling geschiedenis van het Rijksmuseum, en zijn moeder, die de eerste medewerker van het Van Gogh Museum was, wilde Couvee zijn bijdrage leveren aan de culturele sector.

"Hij werkte onder andere bij de Amsterdamse Kunstraad, voor omroep Salto en was tot aan zijn pensioen ­adjunct-directeur bij het Amsterdams Fonds voor de Kunst," zegt zijn oudste dochter Judith (30), die werkt voor een cultureel centrum. Niet omdat haar vader dat wenste overigens. Hij vond het belangrijk dat zijn dochters hun eigen keuzes maakten, zeggen ze. Dat deed Couvee zelf ook.

"Na zijn pensioen was de drang om bij te dragen aan de artistieke wereld in Amsterdam nog altijd zo groot dat hij bleef werken," zegt Strategier. "Hij wilde graag zijn kennis delen en anderen helpen."

Israël
Couvee ging daarom door als bestuursvoorzitter bij Theatergroep Flint en de Roode Bioscoop op het Haarlemmerplein. Daar stond hij ­bekend als de wijze man. Strategier: "Innemend en met een duidelijke mening. En ­altijd ten dienste van de kunst, hij wilde dat anderen beter zouden worden."

Vijf jaar geleden kreeg hij een par­tiële dwars­laesie. Kort daarna werd kanker ontdekt. "Die dwarslaesie was het gevolg van uitzaaiingen in zijn ruggenwervels," zeggen zijn dochters. "Het was direct zeker dat onze vader niet meer zou genezen."

Ondanks zijn ziekte kon hij blijven reizen. Eerst door Argentinië met vrienden en daarna naar Tsjechië. Hij ging meerdere keren naar een theater- en dansfestival in Israël. "Onze vader was Joods en voelde zich thuis in Israël, maar hij had ook oog voor de problematiek daar en bezocht veel Palestijnse voorstellingen. Zo was hij, betrokken en ondersteunend."

In de jaren dat Couvee ziek was, sprak hij nooit over zijn ziekte, het ziekenhuis of de chemokuren die hij onderging. Dat was ook typerend voor hem. "Het ging altijd om een ander, met hem ging het altijd goed."

Een jaar geleden moest Couvee vanwege zijn ziekte stoppen met werken. Donderdag overleed hij, 73 jaar oud.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden