Eric Wiebes had omstreden rol bij renovatie Oostlijn

De vondst van asbest, toegenomen brandrisico's: VVD-staatssecretaris Eric Wiebes was als wethouder soms wel erg terughoudend met het informeren van de gemeenteraad over perikelen bij de renovatie van de Oostlijn.

Bas Soetenhorst
Een rapport van de Amsterdamse rekenkamer bevat gevoelig materiaal over de rol van Eric Wiebes. Beeld anp
Een rapport van de Amsterdamse rekenkamer bevat gevoelig materiaal over de rol van Eric Wiebes.Beeld anp

Het woensdag verschenen rapport van de Amsterdamse rekenkamer over de geld- en tijdverslindende renovatie van de Oostlijn bevat gevoelig materiaal over de rol van oud-wethouder Eric Wiebes.

De huidige staatssecretaris van Financiën schoof in de zomer van 2012 een advies terzijde om de gemeenteraad te informeren over de vondst van asbest, die tot nieuwe vertragingen leidde. Wiebes vond dat tegenvallers niet onnodig moesten worden benadrukt. Pas maanden later informeerde hij de raad.

Minder stellig
In 2013 was hij terughoudend in het melden van toegenomen risico's rond brandveiligheid. De projectorganisatie liet in Het Parool optekenen dat alles voorspoedig verliep. Verzwegen werd dat intern een discussie woedde over die toegenomen risico's.

Als Wiebes de raad wél informeerde, ging het niet altijd goed. Voorjaar 2012 ondermijnde hij de toch al zwakke onderhandelingspositie jegens de aannemer door een 'te negatief' beeld te schetsen van de juridische positie van de gemeente, waarover de juridische dienst op het stadhuis minder stellig was.

Wiebes liet woensdagochtend weten het rapport nog niet te kennen. 'Ik zal het goed lezen en kijken wat ik ervan kan leren.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden