Het weer

'Ergste sneeuwbuien morgen in ochtendspits'

Weerplaza.nl waarschuwt dat de ergste sneeuwbuien morgen precies in de ochtendspits vallen. Daar heeft dan vooral het westen van het land last van. Gemiddeld valt er 10 tot 12 centimeter sneeuw. Ook staat er vrijdag een harde tot stormachtige wind, waardoor sneeuwduinen kunnen ontstaan. Dat alles zorgt voor slecht zicht in het verkeer.

null Beeld FOTO ANP
Beeld FOTO ANP

Vanaf middernacht gaat het sneeuwen en plaatselijk kan meer dan 15 centimeter vallen. Het zwaartepunt van de buien ligt precies tussen 7 en 9 uur, aldus een woordvoerder.

'Het weerbeeld voor morgen is in grote lijnen hetzelfde ten opzichte van wat we gisteren al aangaven, toch zijn er wel enkele belangrijke details anders. Het belangrijkste verschil is dat de weermodellen beginnen te 'twijfelen' over de treksnelheid van de sneeuwdepressie. Die snelheid is echter heel belangrijk, want dat bepaalt hoe lang het sneeuwt, waar het sneeuwt en wat de temperaturen zijn. Simpel gezegd, bij een trage snelheid is de kans op langdurige sneeuwval groter, maar weet zachte lucht van de Noordzee ook wat verder het land binnen te stromen. In de kustregio's gaat de sneeuw dan over in regen. De grote vraag waar onze meteorologen nu mee stoeien is waar die grens komt te liggen', aldus Michiel Severin van Weerplaza.nl.

null Beeld anp
Beeld anp

Sneeuwjacht en forse sneeuwval
De wind draait naar een zuidelijke richting en neemt vannacht flink toe. Aan zee wordt de wind hard tot stormachtig, 7 tot 8 Bft, en landinwaarts 5 tot 6 Bft. De eerste sneeuw en natte sneeuw valt vannacht in het westen. Het begint allemaal vrij licht en in combinatie met de forse wind zullen de wegen nog aardig schoon blijven. In de tweede helft van de nacht gaat het krachtiger sneeuwen. Het sneeuwdek groeit snel tot enkele centimeters. In combinatie met de forse wind is af en toe sprake van een sneeuwjacht. Een sneeuwjacht (vanaf 6 Bft) is de lichtere vorm van een sneeuwstorm (vanaf 8 Bft). Vanwege de sneeuwjacht is het zicht zeer slecht en kunnen zich ophopingen van sneeuw vormen. Dat maakt de wegen extra lastig begaanbaar.

In de ochtend trekt het sneeuwgebied oostwaarts. Het blijft daarbij stevig doorsneeuwen en waaien. Rond het middaguur lijkt de zwaarste sneeuwval het land te verlaten. Op sommige plaatsen ligt dan meer dan 10cm sneeuw. De meeste kans daarop maken Noord-Brabant, Utrecht, Gelderland en de regio's rondom het IJsselmeer. Vanwege de wind zijn echter overal ophopingen mogelijk. Ondanks dat de zwaarste sneeuwval halverwege de dag wegtrekt, wordt het nog niet helemaal droog. Her en der kunnen nog sneeuwbuien vallen.

In het zuidwesten van het land valt het met de sneeuwval mogelijk mee. Zoals al aangegeven is de treksnelheid van de depressie bepalend voor de neerslagsoort in dit deel van Nederland. Meest waarschijnlijk begint de neerslag als sneeuw en natte sneeuw. Richting de ochtend gaat het mogelijk over in regen en stijgt het kwik in Zeeland tot 4 graden. De overlast kan daar dus erg meevallen.

Overlast
De zware sneeuwval in combinatie met de wind leidt onvermijdelijk tot (veel) langere reistijden. Of de ochtendspits net zo druk wordt als vanochtend lijkt onwaarschijnlijk. Op vrijdag is er normaal amper een ochtendspits en veel mensen blijven naar verwachting thuis.

Misschien is het dus niet druk, maar de rit gaat wel veel langzamer. Deze sneeuwval is amper te bestrijden door de schoonmaakdiensten. Achter de strooiwagen sneeuwt het bij wijze van spreken meteen weer dicht. De situatie op de weg wordt dus pas echt beter zodra het droog is, of zodra de temperatuur in het zuidwesten oploopt tot ruim boven nul.

null Beeld FOTO ANP
Beeld FOTO ANP

Ook de treinen zullen hinder ondervinden van de sneeuwval. De sneeuwvlokken zullen dicht bij het overgangsgebied erg nat zijn en daarmee zwaar. Zeer goede plak sneeuw, maar daardoor ook snel samenklonterend op wissels en dergelijke. Het zal een grote klus worden om alles goed rijdend te houden.

Het vliegverkeer op diverse vliegvelden van Nederland zal ook ernstig ontregeld worden. De banen zijn moeilijk schoon te houden dus de capaciteit van de vliegvelden wordt minimaal. Minder starts en landingen betekent meer vertraging.

Sneeuwpret
'Natuurlijk zit er ook een leuke kant aan de sneeuwval. Alle sneeuwliefhebbers kunnen likkebaardend naar de sneeuwval kijken of mooie wandelingen maken. De sneeuw blijft in een groot deel van het land liggen dus zodra het 's middags allemaal wat droger wordt, is het bijna perfect weer. De zon breekt voorzichtig door bij temperaturen rond het vriespunt. In de noordelijke provincies en in het oosten waait de wind ook 's middags nog stevig. Bij maxima rond het vriespunt zal het aanvoelen als -5 graden', aldus Weerplaza.nl.

Vriezen
In de nacht naar zaterdag gaat het flink vriezen. Boven het verse sneeuwdek koelt het af naar -5 tot -10 graden. Zaterdag overdag blijft het bijna overal vriezen. Ook die dag kan dus optimaal benut worden met spelen in de sneeuw.

Zondag dooiaanval
In de nacht naar zondag en zondag overdag vindt er een dooiaanval plaats. Vanuit het noordwesten stoomt zachte lucht naar Nederland. De eerste neerslag valt al in de nacht en bestaat uit regen en natte sneeuw. Doordat de grond onder nul is, kan het zeer glad worden.

Zondag overdag valt er voornamelijk regen. Het kwik stijgt naar 2 graden in Maastricht en 4 tot 6 graden in het westen, midden en noorden van het land. Serieuze dooi dus. Vrijwel alle sneeuw zal verdwijnen.

Maandag keert koudere lucht terug en bevatten de buien vaker natte sneeuw. Daarna wordt het opnieuw enkele dagen winters met 's nachts vorst en overdag temperaturen rond het vriespunt. De kans op neerslag lijkt die dagen klein te zijn, maar dat is nog niet heel zeker.

null Beeld FOTO ANP
Beeld FOTO ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden