Ergernis over spookpolitici in Zuidoost

In Zuidoost, Noord, Oost en Centrum kon op de PVVA worden gestemd. Maar van de kandidaten van de Partij voor Vrije Amsterdammers is sindsdien weinig vernomen. De partij kreeg 927 stemmen in Zuidoost, maar de zetel blijft leeg.

Voor een hertelling van de stemmen was in Zuidoost geen aanleiding, oordeelde het centraal stembureau Beeld Jean-Pierre Geusens
Voor een hertelling van de stemmen was in Zuidoost geen aanleiding, oordeelde het centraal stembureauBeeld Jean-Pierre Geusens

Waar is J. de Weerd? En wie is J. de Weerd? De nieuwsgierigheid is groot in Zuidoost, waar de Partij Voor Vrije Amsterdammers onder aanvoering van de onbekende lijsttrekker uit Apeldoorn een zetel in de nieuwe bestuurscommissie in de wacht sleepte. Ook tijdens de campagne werd van de man niets vernomen.

En nu is de gekozen bestuurder ook nog eens afwezig tijdens de feestelijke aanbieding van de zogeheten benoemingsbrieven op het stadsdeelkantoor, de officiële bevestiging van de verworven plaats in het stadsdeelbestuur. Met dank aan de 937 inwoners van Zuidoost die een stem op de partij uitbrachten.

Onverteerbaar
Dat zijn zegge en schrijve acht stemmen meer dan het CDA woensdag bij elkaar wist te sprokkelen. Geen restzetel voor lijsttrekker Hans Res, de christendemocratische veteraan die tijdens de campagne wél elke dag de benen uit zijn lijf liep.

Onverteerbaar, noemt de afgezwaaide CDA-fractievoorzitter Henk de Boer de gang van zaken. 'Een partij die aantoonbaar geen enkele bemoeienis met Zuidoost heeft, wint een zetel omdat de partijnaam als twee druppels water op die van de PVV lijkt. En een partij die sinds de oprichting van het stadsdeel actief is, vist achter het net.'

De Boer vraagt tijdens de bekendmaking van de uitslag om een hertelling, maar het centraal stembureau oordeelt na een schorsing van anderhalf uur dat er geen gronden zijn voor zo'n ingrijpende maatregel. Alles is volgens de regels verlopen.

Onbezet
Maar het heeft er alle schijn van dat de zetel van de PVVA de komende vier jaar onbezet zal blijven. Of één van de twee kandidaten op de lijst moet zich binnen een week alsnog als inwoner van het stadsdeel melden. Daar houdt in Zuidoost niemand rekening mee.

Het is ook lastig voor de besluitvorming, zo'n lege stoel, want met de twaalf overgebleven leden van de bestuurscommissie kunnen de stemmen bij een gevoelig onderwerp zomaar staken.

Zuidoost is niet het enige stadsdeel dat hier mogelijk mee te maken zal krijgen. In Noord is Hans Bremer, tevens lijsttrekker van de stedelijke lijst, namens de PVVA in de bestuurscommissie gekozen. Ook Bremer ontbrak gisteren in Noord. Hij was wel op het stadhuis om een klacht in te dienen over een verkiezingskrant, waarin zijn partij onvoldoende ruimte toegemeten zou zijn.

Ook op de lijst in Noord: J.J. van Bennekum, en die zal mogelijk verwant zijn aan lijsttrekker W.H.J. van Bennekum in Oost (1134 stemmen, geen zetel) en de nummer twee in Zuidoost, E.F.H. van Bennekum. De heer O.C. Koppen van de PVVA was verkiesbaar in zowel stadsdeel Centrum als stadsdeel Oost.

Opmerkelijk: in 2006 schrapte het hoofdstembureau Bremer en drie andere kandidaten van de lijst van Amsterdam Leeft, omdat zij in meer stadsdelen kandidaat waren, met de toezegging zich na een eventuele verkiezing in het stadsdeel te zullen vestigen. In 2004 was Bremer kandidaat voor veertien waterschappen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden