Ergernis over 'botte huurverhoging'

ANP
Huurders met een inkomen boven de 43.000 euro krijgen 5 procent extra huurverhoging volgens de plannen van het kabinet. © ANP Beeld
Huurders met een inkomen boven de 43.000 euro krijgen 5 procent extra huurverhoging volgens de plannen van het kabinet. © ANP

De Woonbond en vakcentrale FNV zijn kwaad over de kabinetsplannen om de huren voor huishoudens met een inkomen boven de 43.000 euro met 5 procent extra op de inflatie te verhogen. In een brief aan de Tweede Kamer spreken ze van een 'onacceptabele botte verhoging' die leidt tot koopkrachtverlies. Ze vragen de Kamer het kabinetsplan met kracht van de hand te wijzen.

De maatregel die op 1 juli moet ingaan zou 300.000 tot 400.000 huishoudens treffen.

In de brief schrijven de Woonbond en de FNV dat de huren in een klap worden verhoogd, in een huurmarkt die vastzit en er voor die huurders vaak geen betaalbare alternatieven zijn.

Woonbonddirecteur Ronald Paping zegt dat het ongehoord is dat verhuurders er al via de Belastingdienst achter kunnen komen hoeveel hun huurders verdienen terwijl de wet nog niet is goedgekeurd door de Tweede en Eerste Kamer.

De PvdA heeft dinsdag over de extra huurverhoging aan de bel getrokken bij minister Liesbeth Spies (Binnenlandse Zaken). Volgens de oppositiepartij ontbeert de verstrekking van inkomensgegevens door de Belastingdienst een wettelijke basis en is het ook nog eens in strijd met privacywetgeving. De Belastingdienst zou hier meteen mee moeten stoppen.

Met de extra huurmaatregel wil het kabinet de doorstroming op de huurmarkt een zetje geven. Nu zitten er nog te veel mensen met een goed inkomen in een goedkope huurwoning.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden