column

Ergens vond ik het sneu voor de andere leerlingen, ik ging toch winnen

Mano Bouzamour (1991) publiceerde eind 2013 zijn debuutroman De Belofte van Pisa. De film-, theater- en hoorspelrechten van het boek werden verkocht, en ook verschijnt de roman in 2016 in het Duits. Elke zondag lees je hier zijn column uit Het Parool.

null Beeld Floris Lok
Beeld Floris Lok

Afgelopen woensdag gaf ik op het Hervormd Lyceum Zuid het startsein voor de grootste schrijfwedstrijd van Nederland: Talent voor taal. Ik zit in de jury samen met Meester Bart, Renate Gerschtanowitz en Erik Jonk van dagblad Metro.

Ik vertelde in de aula van mijn voormalige middelbare school dat mijn schrijverscarrière begon toen ik meedeed aan het Rozentuinfestival, een talentenstrijd tussen vijftien middelbare scholen. Als je ergens goed in was, of je nou kon zingen, pianospelen of breakdancen, dan mocht je dat op het podium laten zien. De winnaar ontving een bos bloemen en een bescheiden bedrag van duizend euro.

Tijdens de pauze schreef ik wel­eens korte verhaaltjes in mijn schrift. Een lerares vroeg of ik die wilde voordragen tijdens de talentenstrijd. Dat wilde ik heel graag. Niet veel later vertelde ze mij dat onze school niet mocht meedoen, omdat te weinig leerlingen zich hadden aangemeld. Maar ik had al een spetterend verhaaltje herschreven en moest en zou dat op spectaculaire wijze voordragen.

Ik ging door roeien en ruiten om dat klaar te spelen. Dus begon ik een grootscheepse actie waarin ik langs alle klassen ging, op de deuren klopte en vroeg of iemand mee wilde doen. 'Je kan verdomme duizend euro winnen!' vertelde ik opgetogen. 'Weet je hoeveel ijskoffies je daarmee kunt kopen bij de Coffee Company?!'

Binnen een uur meldden zich genoeg leerlingen aan, zodat de school toch nog mee kon doen. Ergens vond ik het heel sneu voor ze. Want ik wist dat ik zou winnen. Ik zag het helemaal voor me. Hoe ik dat podium zou bestijgen, mijn verhaal zou voordragen en de cheque van een rug triomfantelijk mee naar huis zou nemen. Het ging precies zoals ik het me voorstelde.

Ik won het Rozentuinfestival 2010 in het Rozentheater. Dat was een belangrijk moment in mijn leven. Ik had buitengewoon veel plezier in het schrijven, men waardeerde het én ik verdiende er geld mee! Toen wist ik het: ik wil schrijver worden. Daarvoor wist ik bij god niet wat ik wilde worden. Stoffige studiekeuzetestjes hebben nooit geholpen. Ze wezen allerlei beroepen uit waar ik totaal niet in geïnteresseerd was. Omdat ik aankruiste dat ik het leuk vond om in de buitenlucht te werken, wees de uitslag uit dat ik in de agrarische sector moest werken. Maar goed.

Jongeren in de leeftijd van 12 tot 18 jaar kunnen een verhaal van maximaal 750 woorden insturen met als thema 'Leef je droom'. Er zijn twee leeftijdscategorieën: één van 12 tot 14 jaar en één van 15 tot 18 jaar. De jury kiest per categorie één winnaar. Inzenden kan tot 18 oktober via talentvoortaal.nu. De winnaars worden gepubliceerd in Metro en mogen met de hele klas naar een musical naar keuze.

Zegt het voort!

Wilt u reageren op dit artikel? Dat kan. Scroll een beetje naar beneden om een reactie te plaatsen of stuur een mail.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden