Erfpachters Bos en Lommer naar rechter

Zeker 140 eigenaren van appartementen in Bos en Lommer stappen naar de rechter omdat zij vinden dat zij hard zijn getroffen door de herziening van hun erfpachtregeling.

Luchtfoto van de wijk Bos en Lommer in Amsterdam-West. © ANP

Koen de Lange, voorzitter van de Stichting Erfpachtersbelang Amsterdam (Seba), zegt dat de gemeente onbegrijpelijke regelingen heeft waar zij onvoldoende informatie over verstrekt.

Eén van de grieven is dat de gemeente eigenaren binnen hetzelfde blok verschillende afkoopregelingen heeft aangeboden. Sommige mogen de canon voor veertienduizend euro voor vijftig jaar afkopen, terwijl hun buren in exact dezelfde woning dat voor 34.000 euro mogen doen.

Het verschil kon ontstaan doordat de appartementen op verschillende tijdstippen zijn gesplitst.

De Lange spreekt van een sociale ramp. ''Dit zijn de starters van enkele jaren geleden. Het gaat om de politieagent of verpleger die zich in bochten heeft gewrongen om een huis van 140.000 tot 180.000 euro te kopen dat nu ruim twee ton waard zou zijn. Zij mogen nu jaarlijks een netto maandsalaris of eenmalig een afkoopsom van tienduizenden euro's aan de gemeente overmaken.''

Incassobureau
De gemeente stelt zich volgens De Lange op als incassobureau. ''De gemeente deed een voorstel. Maar kort daarop, als mensen niet snel genoeg hadden gereageerd, schreef de gemeente een brief dat zij de regeling, die ongunstiger was dan andere opties, hadden geaccepteerd.''

De gemeente voelt volgens De Lange nu nattigheid en stelt zich soepeler op. Zo krijgen mensen wier herziene erfpachtregeling na 1 juli ingaat, drie maanden respijt. ''Dat is heel fijn, maar iemand die tot 15 juni de tijd kreeg, is hiermee niet geholpen,'' zegt De Lange.

De regeling is voor de meeste mensen onbegrijpelijk, zegt De Lange. Zo zegt de gemeente bij het berekenen van de canon een korting van 25 procent op de waarde van de grond te geven. Dat lijkt gunstig, zegt De Lange, maar de praktijk wijst uit dat eigenaren die zich tegen de nieuwe regeling verzetten, nog eens vijftien procent korting kunnen krijgen. De dan gezamenlijk aan te stellen deskundigen komen op een korting van gemiddeld veertig procent uit.

Eigenaren werd ook gevraagd direct dertig- of veertigduizend euro over te maken. Ambtenaren oefenden met aangetekende brieven druk uit om akkoord met 'deze gunstige regeling' te gaan.

De gemeente reageert niet zolang de zaak onder de rechter is of komt.

 Sommige mogen de canon voor veertienduizend euro voor vijftig jaar afkopen, terwijl hun buren in exact dezelfde woning dat voor 34.000 euro mogen doen.  
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden