Erfpachtactivist op concept-kieslijst CDA

Erfpachtactivist Koen de Lange staat op de achtste plaats op de kieslijst van het CDA. Hij hoopt dat zijn grote achterban hem met voorkeursstemmen in de gemeenteraad kiest.

Ruben Koops
Erfpachtprotest eerder dit jaar, voor de Stopera in Amsterdam. Beeld Maarten Brante
Erfpachtprotest eerder dit jaar, voor de Stopera in Amsterdam.Beeld Maarten Brante

De drijvende kracht achter de Stichting Erfpachtersbelangen Amsterdam (Seba), is inmiddels ook lid geworden van het CDA, noodzakelijk om bij de partij op de conceptlijst te komen.

Eerder dit jaar was De Lange (50) betrokken bij de oprichting van de Amsterdamse Woon en Erfpachtpartij. Die fuseerde in november met het CDA, een kleine oppositiepartij met één zetel in de raad, die ook erg kritisch is op het erfpachtbeleid van de gemeente.

"We hebben ons gerealiseerd dat het erg lastig is om als nieuwkomer in de raad te komen," verklaart De Lange de samenwerking. "We willen de kennis en know how van de erfpachtpartij, en de bestuurlijke degelijkheid van het CDA combineren. Door de fusie staat er op elk oneven nummer van de lijst een CDA-kandidaat, en op elk even nummer iemand uit de erfpachtpartij. Zo willen we samen groot worden en in het stadsbestuur komen."

'Geweldig team'
De ledenvergadering van het CDA moet de concept-kieslijst deze vrijdag nog goedkeuren, maar daar worden geen complicaties verwacht. Lijsttrekker is zittend CDA-raadslid Diederik Boomsma, op plek vijf staat voormalig cda-raadslid Lex van Drooge. "Met de bekende gezichten én nieuwe leden zoals Jacques Klok en Koen de Lange hebben we echt en geweldig team om samen deze verkiezingen in te gaan, voor een schone, veilige, groene en betaalbare stad", aldus Boomsma.

De Lange is met zijn stichting Seba op erfpachtgebied al jaren een luis in de pels van de Stopera. Hij voerde diverse bodemprocedures tegen de gemeente en in 2013 zamelde hij zeker 36.000 handtekeningen in tegen het toenmalige erfpachtbeleid. Die plannen werden uiteindelijk ingetrokken, maar dit voorjaar sloeg hij opnieuw toe toen de gemeente de eeuwigdurende erfpacht introduceerde.

Ook dit voorstel jaagt de erfpachters volgens De Lange onnodig op kosten. Hij ontketende een opstand onder huizenbezitters die bijna 7000 bezwaren indienden, waardoor coalitiepartijen D66, VVD en SP de nieuwe erfpacht halsoverkop een kwart goedkoper maakten.

Voorkeursstemmen
Boze erfpachters die bezwaren hebben tegen een stem op het CDA, adviseert De Lange om op één van de kandidaten op de even nummers te stemmen. "Het zijn, vooral op lokaal niveau, de mensen die het verschil maken. Wie problemen heeft met het CDA kan op iemand stemmen die uit de erfpachterspartij komt."

De Lange hoopt op 8 zetels voor het vernieuwde CDA zodat hij zelf ook in de raad komt, en de partij een serieuze coalitiepartner wordt. Maar tegelijk gaat hij ook campagne voeren om zelfstandig in de raad te komen. "Ik ga ervoor dat ik direct gekozen wordt." Dat is gezien zijn grote populariteit onder verongelijkte erfpachters, zeker niet ondenkbaar. In 2014 waren er 7061 stemmen nodig om direct in de raad te worden gekozen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden