Erfpacht-oplossing in Amsterdam

Particuliere erfpacht ontstond enkele jaren geleden toen eigenaren woningen in Amsterdam verkochten, maar de grond eronder in particuliere erfpacht uitgaven. Foto ANP

AMSTERDAM - Er komt een handreiking voor eigenaren van woningen die op particuliere erfpachtgrond staan. De woningen zijn nu onverkoopbaar omdat banken sinds begin dit jaar geen hypotheken meer verstrekken voor huizen op grond die in particuliere erfpacht is uitgegeven.

De gemeente Amsterdam en de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) hebben besloten de getroffen huiseigenaren tegemoet te komen. De gemeente biedt aan de grond onder de honderden woningen desnoods te kopen om er gemeentelijke erfpachtgrond van te maken.

Deze oplossing komt pas in beeld als het de huiseigenaar niet zelf is gelukt de grond van de eigenaar te kopen. De banken hebben beloofd hen daarbij te helpen. Als hij daar wel in slaagt, komt het huis weer op eigen grond te staan.

Als de eigenaar van de grond niet wil meewerken aan één van deze twee oplossingen, willen de banken bij wijze van uitzondering bekijken of ze alsnog zullen meewerken aan het financieren van deze huizen op particuliere erfpachtgrond.

Particuliere erfpacht ontstond enkele jaren geleden toen eigenaren woningen in Amsterdam verkochten, maar de grond eronder in particuliere erfpacht uitgaven. Daarbij bleef de grond dus, in tegenstelling tot wat gebruikelijk is, niet van de gemeente, maar van de oude eigenaar van de woning.

De erfpacht werd uitgegeven volgens dezelfde voorwaarden als die van de gemeente Amsterdam, waardoor er voor kopers aanvankelijk geen verschil was. Er ontstond echter een probleem toen banken geen hypotheek meer voor deze woningen wilden verstrekken.

Nadat Het Parool hierover had bericht, heeft de gemeenteraad op initiatief van PvdA-raadslid Michiel Mulder aangedrongen op hulp aan de getroffen huiseigenaren. Die konden hun huis niet kwijt omdat banken kopers geen hypothecaire lening meer wilden geven. De huiseigenaren waren verontwaardigd omdat zij eerder wel zo'n hypotheek hadden gekregen. Zij hadden het gevoel dat zij in een soort val waren gelopen. (TON DAMEN)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden