Erfgoedclubs tegen aantasting Staalmanplein in West

Amsterdamse erfgoedclubs protesteren tegen de jongste wijzigingen in de renovatieplannen voor het Staalmanplein in Nieuw-West.

Ton Damen
Een zee van licht op het half open Staalmanplein Beeld Dingena Mol
Een zee van licht op het half open StaalmanpleinBeeld Dingena Mol

Als de renovatieplannen doorgaan, worden karakteristieke kiosken uit de jaren vijftig op het plein afgebroken. Op die plek verrijst een nieuwe flat.

Erfgoedvereniging Heemschut, het Cuypersgenootschap en bewonersvereniging ProWest proberen de 'verminking van het plein' te voorkomen. Zij krijgen daarbij steun van het ambtelijk bureau Monumenten en Archeologie (M en A).

Monumentwaardig
Al in 2008 stelde bureau Urban Fabric dat het plein monumentwaardig is. In een brief aan Nieuw-West, die deze week ook in handen van monumentenorganisaties is gekomen, wordt dit door ambtenaar Karin Westerink van M en A bevestigd.

De plannen van het stadsdeel en woningcorporatie De Alliantie wijst bureau M en A af. De kiosken hebben volgens M en A architectuur-historische waarden.

Door de voorgenomen bebouwing wordt het "open plein een gesloten binnenplaats", zegt Norman Vervat van Heemschut. De flat aan de westkant van het plein neemt wat licht weg en verwoest de mooie open ruimte. Door het afbreken van de kiosken verdwijnen belangrijke modernistische elementen waaruit het plein is opgebouwd.

Heemschut vindt ook de aan de zuidzijde van het plein gebouwde bedrijfsgebouwen uit dezelfde periode belangrijk, maar die zijn volgens M en A niet monumentaal. De oorspronkelijke flats met schuine balkons aan de overkant van het plein blijven in de jongste plannen van het stadsdeel behouden.

Gave pleinen schaars
Het Staalmanplein en het Calandplein zijn schaarse voorbeelden van gaaf gebleven Amsterdamse pleinen aan de westzijde van de stad. Het zijn pleinen waarbij de beroemde stedenbouwkundige Cornelis van Eesteren vrijwel zeker in de ontwerpfase was betrokken. Ze vertonen, volgens professor Vincent van Rossem (architectuur-historicus), een perfect 'gleichgewicht' van leegte en bebouwing.

De behouden pleinen waarbij Van Eesteren in de ontwerpfase was betrokken zijn sterk in de minderheid in Amsterdam, vergeleken met de 'Van Eesteren-pleinen' die werden aangestast door sloop- en nieuwbouwprogramma's.

'Verminkte pleinen' van Van Eesteren:

• Het Surinameplein.
• Het Delflandplein.
• Het Osdorpplein.
• Plein 40-45.
• Het Confusiusplein.
• Het Lambertus Zijlplein.

Lees ook: Bewoners boos over verdwijnen groen in Staalmanbuurt [+]

null Beeld Het Parool
Beeld Het Parool
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden