Erfgoed-organisaties willen vuurwerkverbod voor binnenstad

Het Amsterdams Erfgoed Overleg wil een vuurwerkverbod voor de binnenstad. In een brief aan burgemeester Eberhard van der Laan pleit de organisatie voor de maatregel ter bescherming van onvervangbare monumenten.

Door Patrick Meershoek
Vuurwerk boven de Nieuwmarkt. Beeld anp
Vuurwerk boven de Nieuwmarkt.Beeld anp

Aanleiding voor de brief is de brand die tijdens de voorbije jaarwisseling woedde op de zolder van een bijgebouw van de Oude Kerk. De brandweer wist het vuur te blussen, maar het had weinig gescheeld of het oudste en belangrijkste monument in de stad was in vlammen opgegaan.

Dat was niet voor het eerst, schrijft het Erfgoed Overleg. In de jaarwisseling van 2007 op 2008 liep een monumentaal pand aan de Herengracht grote schade op als gevolg van een naar binnen geschoten vuurpijl. In 1975 brandde het West-Indisch huis grotendeels af.

Hilversum als voorbeeld
De briefschrijvers noemen de risico's van het vuurwerk onaanvaardbaar voor een gebied met achtduizend monumentale gebouwen, die vaak beschikken over houten kappen. Ook de oude torens in de stad, waarvan het bovenste deel uit hout is opgetrokken, lopen groot gevaar.

Het Erfgoed Overleg vraagt de burgemeester het voorbeeld van Hilversum te volgen. Daar gold het afgelopen jaar tijdens de jaarwisseling een vuurwerkverbod in het uitgaansgbied.

Het Amsterdams Erfgoed Overleg bestaat uit zeven losse organisaties, waaronder het Cuypersgenootschap, NV Stadsherstel Amsterdam en de Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden