Erfenis Bernhard in delen verkocht

NIJMEGEN - Een Rolex-horloge van prins Bernhard wordt volgende week geveild door Christie's. De erfgenamen maken de nalatenschap van de in 2004 overleden prins in porties te gelde. Ook Bernhards buitenechtelijke dochters Alicia en Alexia delen mee.De winterstorm heeft bruut huisgehouden in Vogelhof, een verscholen landgoed van één hectare in de buurt van Paleis Soestdijk. Omgewaaide bomen hangen kreunend tegen elkaar, maar op de grond is het voorjaar. Bosanemonen en narcissen geven kleur aan het verwilderde park rond de witte bungalow.

Op Vogelhof woonde Cocky Gilles, die als persoonlijk assistent het leven van prins Bernhard beheerde en organiseerde. Zij wist alles van de prins. Op het paleis werd het onafscheidelijk duo 'Pappie en Kokkie' genoemd. Zij was zijn vertrouwelinge, zijn steun en toeverlaat. 'Kokkie' ging zelfs met 'Pappie' mee naar zijn zomerhuis in het Italiaanse Porto Ercole. Bernhard heeft vlak voor zijn dood met klem ontkend dat er sprake was van een liefdesrelatie.

Mejuffrouw Gilles overleed in februari van 2006 op 87-jarige leeftijd, maar toen stond Vogelhof al even leeg, omdat ze al enige tijd in een verzorgingshuis leefde. De prins kocht de vanaf de openbare weg onzichtbare bungalow in 1959 samen met twee andere huizen in de buurt. In het ene woont nu nog een voormalige tuinman van Soesdijk, in het andere huis ook een ex-paleismedewerker.

De drie panden maken deel uit van de nalatenschap van de prins, die op 1 december 2004 overleed in een Utrechts ziekenhuis. Zes dagen eerder had hij voor notaris Van Onzenoort - standplaats Rotterdam - voor de laatste keer zijn testament gewijzigd.

Buitenechtelijke dochters

Erfgenamen zijn niet alleen de vier kinderen uit het huwelijk met Juliana, maar ook de uit verschillende liefdesaffaires geboren Alexia en Alicia.

In de akte 'Partiële verdeling nalatenschap Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Bernhard der Nederlanden' van 1 april 2006, staat het zestal voor het eerst evenwaardig bijeen op een officieel papier. Mét geboortedata en geboorteplaatsen: Alexia is amper 2,5 maand later geboren dan kleinzoon Willem-Alexander, met wie Bernhard wél trots voor de media poseerde.

De twee buitenechtelijke dochters Alicia (54) en Alexia (39) van prins Bernhard hebben in ruil voor een som geld afstand gedaan van hun erfdeel in de drie panden in Soest. De twee treden voor wat die panden betreft uit de nalatenschap en ontvangen daarvoor een bedrag van de andere vier erfgenamen. Hoeveel het is, meldt de akte niet, wel dat het geld is gestort op een rekening bij De Brauw, Blackstone Westbroek in Amsterdam, een gerenommeerd kantoor van notarissen, advocaten en belastingadviseurs.

Een partner van dit kantoor is de voorzitter van de stichting die de nalatenschap van Bernhard executeert. Pierre Nijnens vormt samen met belastingexpert Jacob van Lunteren en ex-bankier baron van Boetzelaer van Oosterhout het bestuur van de stichting Bewind - statutair gevestigd op Paleis Noordeinde in Den Haag - die ook de erfenis van prinses Juliana heeft afgehandeld.

Afkoopsom

Van de rekening van De Brauw zijn de eerste bedragen uitgekeerd aan Alicia en Alexia. In opdracht van deze krant heeft Soestdijk Makelaardij de drie panden in Soest getaxeerd op in totaal 2.475.000 euro, dat is ruim vier ton per dochter. De vier zussen hebben dus gezamenlijk 0,8 miljoen euro moeten storten om wat de panden betreft Alicia en Alexia af te kopen.

De constructie kan om twee redenen gekozen zijn. Het is voor de vier zussen pijnlijk om voortdurend met twee buitenstaanders, Alicia en Alexia, te moeten overleggen over de erfenis. Zij hebben immers volgens het testament precies dezelfde rechten en mogen over de verdeling tot in detail meepraten. Met dit als achtergrond, zou het tweetal mogelijk ook voor de rest van de erfenis afgekocht kunnen zijn, maar bewijzen daarvoor zijn er niet.

De afkoopconstructie kan ook een financiële reden hebben. De panden in Soest vormen een afgebakend, gemakkelijk te taxeren deel van de erfenis. Stel dat Bernhard weinig tot niets op zijn eigen bankrekening had staan, dan is dit een manier om Alicia en Alexia snel een voorschot te betalen. Daar had overigens ook de opbrengst van één van zijn jachten gebruikt kunnen worden.

Het blijft gissen naar het vermogen van de prins. Hij heeft geërfd van zijn eigen Duitse familie, maar kreeg van Juliana niets, ook niet na haar dood, verklaarde de prins zelf in een postuum gepubliceerd interview in de Volkskrant.

Enkele miljoenen

Het staat vast dat de prins in de jaren zeventig om geld verlegen zat; dat maakte hem gevoelig voor de steekpenningen van Lockheed. Maar in de laatste jaren van zijn leven was hij niet zo losbandig meer en kan hij van zijn jaarlijkse staatstoelage van 550.000 euro gespaard hebben.

Jos van Hezewijk uit Uden, die met zijn bedrijf Elite Research onderzoek doet naar de vermogens van de bekende Nederlanders, schat de bankrekening van de prins niet hoog. ''Eerder enkele miljoenen dan tientallen miljoenen."

Zelf zei de prins in de Volkskrant over zijn vermogen: 'Ikzelf heb nu een stichting voor natuurobjecten waar ik tien miljoen gulden in heb gestort. Verder heb ik aan WWF, de Peace Park Foundation en andere stichtingen tot nu toe vier tot vijf miljoen dollar geschonken. Zonder overigens het erfdeel van mijn zes dochters te benadelen.' Waarbij het een raadsel is hoe de prins miljoenen kan schenken, zonder het erfdeel van zijn dochters te verminderen.

Buiten het onbekende bedrag aan effecten en op spaarrekeningen, bestaat de nalatenschap uit de opbrengst van zijn twee jachten, de Jumbo V en VI (herdoopt in Libertas) en vooral van zijn villa 'l Elefante Felice - De Gelukkige Olifant - in Porto Ercole in het Italiaanse Toscane.

Veilinghuis Christie's Londen heeft het landgoed van 4,2 hectare al een jaar te koop staan in de categorie 'meer dan 7 miljoen euro'. Vergelijkbare landhuizen in die streek gaan voor om en nabij de tien miljoen euro van de hand.

Beatrix, Irene, Margriet en Christina lijken geen haast te hebben met de afwikkeling van hun vaders erfenis. Het gaat in kleine delen - de Rolex Oyster ter waarde van 4000 euro is Bernhards enige erfstuk dat volgende week wordt geveild. Eerder bracht de openbare verkoping van zijn collectie olifantjes 375.000 euro op; de erfgenamen hebben de opbrengst geschonken aan het Wereldnatuurfonds.

Directeur Jaap Meijer van Soestdijk Makelaardij zou Vogelhof, dat nu gedeeld eigendom is van de vier Oranje-zussen, makkelijk kwijt kunnen, want 'het is een uniek gelegen villa met veel eigen grond. Misschien willen ze het in de familie houden als een geheim pied-à-terre, een verborgen nestje'.

BERNHARDS NALATENSCHAP

Het jacht Jumbo VI 2,65 miljoen euro

Het jacht Jumbo V 0,59 miljoen euroVogelhof, Soest 1,5 miljoen euro

Noorderweg 22, Soest 0,25 miljoen euro

Noorderweg 75, Soest 0,725 miljoen euro

l'Elefante Felice, Porto Ercole 10 miljoen euro

Effecten en spaarrekeningen P.M.

Nog te veilen erfstukken P.M

Totaal geschat 15,715 miljoen euro

De erfgenamen van Prins Bernhard, overleden 1-12-2004, volgens zijn testament van 24 november 2004:

Koningin Beatrix, 69 jaar, woonachtig in Den Haag, Huis ten Bosch, ongehuwd.

Prinses Irene, 67 jaar, woonachtig in Wijk bij Duurstede, ongehuwd

Prinses Margriet, 64 jaar, woonachtig in Apeldoorn, Huis het Loo, gehuwd

Prinses Chistina, 60 jaar, woonachtig in Londen, ongehuwd

Alicia Hala de Bielefeld, geboren op 21 juni 1952 in San Francisco, ongehuwd, tuinarchitecte, woonachtig in San Francisco. Dochter van prins Bernhard en een Duitse pilote die hij in 1951 in Mexico leerde kennen.

Alexia Bénédicte Irina Manuella Olivia Grinda, geboren op 10 juli 1967 in Boulogne-Billancourt (Parijs), ongehuwd, woonachtig in Frankrijk. Bernhard heeft haar verwekt bij Hélène Grinda, met wie hij van 1966 tot en met 1969 een buitenechtelijke relatie had.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden