Erehaag voor Gabrielle Cevat

In een antieke zwarte koets, getrokken door vier paarden met rouwpluimen op, is de hoofdagente naar Zorgvlied gebracht. Foto ANP/Evert Elzinga Beeld
In een antieke zwarte koets, getrokken door vier paarden met rouwpluimen op, is de hoofdagente naar Zorgvlied gebracht. Foto ANP/Evert Elzinga

AMSTERDAM - Gabrielle Cevat, de 28-jarige hoofdagente die vorige week in Amstelveen door een automobilist werd doodgeschoten, is vandaag met korpseer en onder grote belangstelling op Zorgvlied begraven. Meer dan duizend politiemensen uit het hele land vormden aan de Amstel een erewacht.

In een antieke zwarte koets, getrokken door vier paarden met rouwpluimen op, is de hoofdagente naar Zorgvlied gebracht. De koets werd voorafgegaan door vier motoragenten en vier man bereden politie; erachter volgden nog twee politieruiters en vier volgwagens. De stoet ging stapvoets van het uitvaartcentrum in Amstelveen naar het politiebureau in de Gerard Doustraat in Amstelveen-Noord, waar Cevat werkte.

Daar stond vanmorgen in een doodstille straat een erehaag van zeker zeventig man op hun collega te wachten; het gezoem van de motoren werd overstemd door het gekletter van de paardenhoeven. Na een luid 'Geef groet!' werd gesalueerd. In diepe stilte passeerde de koets met de kist, overdekt met de Nederlandse vlag. Strakke handen aan de pet, strakke gezichten. De impact van de dood van deze hoofdagente, die in koelen bloede werd neergeschoten toen zij een slingerende automobilist staande wilde houden, is enorm.

Een uitvaart met korpseer gebeurt wanneer een politieman of -vrouw tijdens en als gevolg van het werk de dood vindt. Erewachten, erepelotons om de kist te dragen en bloemen horen bij dat ritueel. Alle politiefunctionarissen dragen hun gala-uniform met nestels en witte handschoenen. Een hele plechtigheid, aldus plaatsvervangend districtschef Jan Swaan, geheel naar wens van de familie.

Daarom stonden vanmorgen aan de Amstel meer dan duizend collega's in een lange erewacht die van ver aan de Amstel leidde tot de aula van de begraafplaats.

Met een team van 25 man heeft de Amstelveense politie afgelopen week gewerkt aan de organisatie van de uitvaart. Vandaag zijn meer dan tweehonderd politiemensen in de weer om de laatste gang van de hoofdagente goed te laten verlopen.

Zowel korpschef Bernard Welten als burgemeester Jan van Zanen van Amstelveen hebben tijdens de plechtigheid gesproken.

Ondanks alle vertoon eindigde de uitvaart van de hoofdagente in kleinere kring. Haar collega's droegen Gabrielle naar haar graf, weer langs een erehaag. Daarna verlieten zij de begraafplaats. Zorgvlied was deze dag voor deze uitvaart vrijgehouden. (HET PAROOL)

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden