Eredoctoraat UvA bekroning voor Mulisch

AMSTERDAM - Schrijver Harry Mulisch heeft maandag een eredoctoraat van de Universiteit van Amsterdam ontvangen. Ook de vicepresident van de Raad van State, Herman Tjeenk Willink, en de Noorse vroegere directeur-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) Gro Harlem Brundtland werden op deze wijze onderscheiden. Onder de gasten waren ook prins Willem-Alexander en prinses Máxima.De universiteit verleende de eredoctoraten ter gelegenheid van het 375-jarig bestaan. Mulisch is niet de eerste Nederlandse schrijver die door de UvA wordt onderscheiden; Willem Kloos en Lodewijk van Deyssel gingen hem voor. Mulisch had al gezegd het eredoctoraat een bekroning van zijn omvangrijke oeuvre te vinden. ''Tenminste, zolang ik de Nobelprijs nog niet heb.''

Hoewel Mulisch geen wetenschapsbeoefenaar is in de strikte zin van het woord, stelt hij in zijn boeken wel moraalfilosofische en sociologische kwesties aan de orde. Zijn schrijverschap is intellectueel, aldus de universiteit. ''Voor Mulisch is de kunst zelf ook voorwerp van discussie, waarbij hij academische kunstbeschouwers evenaart.''

Verder volgt hij de baanbrekende ontwikkelingen in de natuurwetenschap, die voor morele dilemma's zorgen. Zo leidde de publicatie van de roman De ontdekking van de hemel (1992) tot een symposium over de wetenschappelijke pretenties van Mulisch. De compositie van de wereld (1980) is te zien als zijn filosofisch hoofdwerk. Marita Mathijsen-Verkooijen, hoogleraar Moderne Nederlandse Letterkunde, trad op als erepromotor. Mathijsen stelde onder meer de boeken De mythische formule en Het voorbestemde toeval over Mulisch samen.

De universiteit prees Tjeenk Willink, die wel eens de onderkoning van Nederland is genoend, om de originaliteit van zijn beschouwingen over het openbaar bestuur. Als topvrouw bij de WHO zorgde Harlem Brundtland voor een betere verkrijgbaarheid van medicijnen in ontwikkelingslanden. Eerder was zij milieuminister en de eerste vrouwelijke premier in Noorwegen.

In de diesrede ('Het einde van de Universiteit') pleitte universiteitshoogleraar Louise Fresco voor een universiteit als broedplaats van ideeën en kritische dialogen en niet van strategische nota's en patenten. De universiteit nam afscheid van rector magnificus Paul van der Heijden, die rector en bestuursvoorzitter in Leiden wordt. Jaap Zwemmer, emeritus hoogleraar belastingrecht, bekleedt het rectoraat tijdelijk totdat een opvolger is gevonden. (ANP)

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden